Home » Izrael bombarduje sjever Gaze, pojačava kopneni napad

Izrael bombarduje sjever Gaze, pojačava kopneni napad

Palestinci u na sjeveru Gaze izvijestili su o žestokim zračnim i artiljerijskim napadima rano u ponedjeljak, dok su izraelske trupe uz podršku tenkova vršile pritisak na enklavu uz kopneni napad koji je podstakao više međunarodnih poziva da se civili zaštite, prenosi Reuters.

Izraelska vojska saopćila je da je pogodila preko 600 ciljeva militanata u proteklih nekoliko dana dok nastavlja da širi kopnene operacije u pojasu Gaze, gdje palestinskim civilima prijeko trebaju gorivo, hrana i čista voda jer sukob ulazi u četvrtu sedmicu.

– Pripadnici IDF-a ubili su desetine terorista koji su se zabarikadirali u zgradama i tunelima i pokušali da napadnu vojnike – navodi se u saopćenju vojske.

U izraelskim zračnim napadima pogođena su područja u blizini bolnica Shifa i Al-Quds u Gazi, a palestinski militanti sukobili su se s izraelskim snagama u graničnom području istočno od grada Khan Younis na jugu, objavili su palestinski mediji.

Iz Hamasa nije bilo komentara. Reuters nije bio u mogućnosti da nezavisno potvrdi te izvještaje.

Bombardovanja su uslijedila nekoliko sati nakon što je Izrael objavio slike borbenih tenkova na zapadnoj obali palestinske enklave, signalizirajući potencijalne pokušaje da se opkoli glavni grad Gaze dva dana nakon što je izraelska vlada naredila proširene kopnene upade. Činilo se da i neke slike objavljene na internetu prikazuju izraelske vojnike kako mašu izraelskom zastavom duboko unutar Gaze. Reuters nije mogao provjeriti slike.

Izraelska samoproglašena “druga faza” tronedeljnog rata protiv militanata Hamasa koje podržava Iran uglavnom je sakrivena od pogleda javnosti, sa snagama koje se kreću u mraku i isključenjem telekomunikacija kojima su odsječeni Palestinci.