Home » Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Izraelski tenkovi prodrli u sjever Pojasa Gaze, ubili 11 Palestinaca

Izraelski tenkovi prodrli su u utorak u dijelove sjevernog Pojasa Gaze koji su napustili prije nekoliko sedmica, dok su ratni avioni izveli zračne napade na Rafah, posljednje utočište Palestinaca na jugu teritorije, ubivši i ranivši nekoliko njih, saopćili su mještani i medicinski radnici.

Mještani su prijavili prekid interneta u oblastima Beit Hanoun i Jabalia u sjevernoj Gazi. Tenkovi su napredovali u Beit Hanoun i opkolili neke škole u koje su se sklonile raseljene porodice, saopćili su mještani i mediji palestinske grupe Hamas.

– Okupacioni vojnici naredili su da se evakuišu sve porodice u školama i obližnjim kućama u koje su tenkovi napredovali. Vojnici su zadržali mnogo muškaraca – kazao je Reutersu jedan mještanin sjeverne Gaze putem aplikacije za razmjenu poruka.

Beit Hanoun, dom za 60.000 ljudi, bio je jedno od prvih područja na meti izraelske kopnene ofanzive u Gazi prošlog oktobra. Snažno bombardovanje pretvorilo je veći dio Beit Hanouna, nekada poznatog kao “korpa voća” zbog svojih voćnjaka, u grad duhova od hrpe ruševina.

Brojne porodice koje su se posljednjih sedmica vratile u Beit Hanoun i Jabaliju nakon povlačenja izraelskih snaga, u utorak su ponovo počele da se iseljavaju zbog nove racije, saopćiči su neki mještani.

Palestinski zdravstveni zvaničnici saopćli su da su u izraelskom napadu četiri osobe poginule i nekoliko ranjeno u Rafahu, gdje se više od polovine od 2,3 miliona ljudi u Gazi sklonilo i priprema se za planiranu izraelsku kopnenu ofanzivu na grad koji se graniči s Egiptom.

Nešto prije ponoći, u izraelskom zračnom napadu pogođena je kuća u Rafahu i ubijeno je sedam osoba, među kojima i djeca, a nekoliko drugih su ranjeni, saopćili su palestinski zdravstveni zvaničnici. Nije bilo odmah izraelskog komentara.

Palestinski zdravstveni zvaničnici i mediji Hamasa javili su da je u izraelskom zračnom napadu također ubijeno 11 Palestinaca, među kojima i djeca, u izbjegličkom kampu Al-Maghazi u središnjem Pojasu Gaze. Izraelska vojska nije odmah odgovorila na Reutersov zahtjev za komentar.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pod upravom Hamasa također je saopćilo da je u izraelskom zračnom napadu pogođen policijski automobil u kvartu Tuffah u gradu Gazi, pri čemu je poginulo sedam policajaca.

Tags