Home » Jedan neobični simptom može biti znak ozbiljnih bolesti

Jedan neobični simptom može biti znak ozbiljnih bolesti

Pojedini simptomi ozbiljnih zdravstvenih stanja i bolesti mogu biti uobičajeni te ih tako možemo lako zanemariti.

Takvi simptomi javljaju se i u ustima, poput čireva i ranica te mogu ostati zanemareni i ne izazvati zabrinutost. Međutim, jedan je stručnjak upozorio je da čak i naizgled najbezazleniji simptom može biti znak mnogo većeg zdravstvenog problema. Naime, riječ je o otežanom pomicanju vilice, piše Express.

Doktor Rizwan Mahmood smatra da postoji mnogo naizgled uobičajenih simptoma koji se često mogu zanemarivati duže vrijeme, što zapravo može biti znak ozbiljnijih temeljnih zdravstvenih problema.

“Jedan od njih je otežano otvaranje vilice, često popraćeno bolovima koje može signalizirati bolest desni ili čak rak usta”, objašnjava.

On ističe da otežano otvaranje vilice može biti znak i mnogih drugih poremećaja.

‘To rezultira bolovima, zvukovima pucketanja i škljocanja pri širokom otvaranju usta, poteškoćama sa žvakanjem ili jasnim govorom, oticanjem lica, glavoboljama ili bolovima u vratu”, dodaje.

Međutim, to bi moglo signalizirati i nešto drugo. Naime, drugi faktori koji pridonose ovom stanju uključuju stres, škripanje zubima, artritis ili neku vrstu traume na licu ili području vilice.

Također, otežano otvaranje i zatvaranje vilice također se može pripisati stomatološkim problemima kao što su teške bolesti desni, karijes ili zubni apscesi, a u rijetkim slučajevima i rak.

“Bol vilice često je uzrokovana poremećajem koji se naziva disfunkcija temporomandibularnog zgloba (TMZ) ili poremećaj temporomandibularnog zgloba (TMD)”, rekao je.