Home » Jedinstven spoj okusa: Donosimo recept za topu s više vrsta sira

Jedinstven spoj okusa: Donosimo recept za topu s više vrsta sira

Topa je neizostavni tradicionalni specijalitet koje se služi na samom početku ramazanske trpeze. Pravi se od jaja i različitih mliječnih proizvoda kao što su puter, pavlaka i nekoliko vrsta sira, a služi se u somun.

Za topu s više sira će vam biti potrebno:

  • jedno jaje
  • jedna kašika brašna
  • 100 militara mlijeka
  • 50 grama putera
  • 200 grama pavlake
  • 150 grama trapist sira
  • 50 grama dimljenog sira
  • kašičica soli
  • ostali sirevi prema želji

Za početak jaje i brašno dobro umutite viljuškom. Potom na srednjoj temperaturi rastopite maslac. Dok se maslac topi, naribajte sireve. kada se maslac istopi dodajte mlijeko i pavlaku. Promiješajte i dodajte umućeno jaje i sol. Kada se smjesa zgusne, dodajte sireve koje ste pripremili. Potom miješajte dok se sve ne jednako ne otopi.

Ono što je svakako interesantno jeste da ovo jelo možete pripremati na razne načine. U nekim dijelovima Bosne i Hercegovine ovaj specijalitet prave bez jaja, dok ga drugi kombiniraju s različitim vrstama sira. Za koji god recept da se odlučite, ovo jelo se služi toplo i uz dobro poznate somune.