Home » Jednokratne e-cigarete sve popularnije među mladima, razmatra se njihova zabrana

Jednokratne e-cigarete sve popularnije među mladima, razmatra se njihova zabrana

Nekoliko zemalja nastoji suzbiti upotrebu e-cigareta za jednokratnu upotrebu koje su poznate kao “vape”, a sve su popularnije među tinejdžerima zbog primamljivih voćnih aroma. U BiH se njihova zabrana još ne razmatra te se mogu kupiti u većini prodavnica.

Prvi ministar Škotske Humza Yousaf nazvao je jednokratne vape cigarete prijetnjom i javnom zdravlju i okolišu.

“Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je rekla da postoje dokazi koji ukazuju na to da mladi ljudi koji nikada nisu pušili, ali koriste e-cigarete, udvostručuju svoje šanse da počnu pušiti cigarete duhana u kasnijem životu”, rekao je.

Irska traži mišljenje građana prije moguće zabrane, dok mnoga zdravstvena i ekološka udruženja pozivaju vladu da djeluje.

Na primjer, VOICE Ireland je bio vrlo glasan po tom pitanju, pokrenuvši peticiju i promovirajući kampanju #BanDisposableVapes na društvenim mrežama kako bi Irska postala prva zemlja u Evropi koja je zabranila jednokratni vape. Njemačka također namjerava poduzeti mjere.

Neki ekolozi, uključujući Steffi Lemke, zelenu federalnu ministricu okoliša, otišli su dalje, tražeći da se u potpunosti zabrani njihov uvoz u EU.

“E-cigarete za jednokratnu upotrebu zagađuju okolinu i često završe u kućnom otpadu umjesto da budu pravilno odložene kao električni uređaji”, rekla je Lemke.

Čak je i Francuska najavila suzbijanje vapea, dok Belgija čeka zeleno svjetlo EU da ih zabrani.

Zabrana je već na snazi u Australiji i Novom Zelandu.

Novi Zeland, poznat po svojim strogim smjernicama protiv pušenja, uveo je zabranu u augustu kako bi zaštitio mlade ljude.

Restrikcije su uslijedile mjesec dana nakon što je Australija najavila slične mjere, jer je vlada optužila duhansku industriju da pokušava da sljedeću generaciju tinejdžera “navuče na nikotin”.