Home » Kada je glavobolja opasna? Simptomi koji ukazuju da trebate posjetiti ljekara

Kada je glavobolja opasna? Simptomi koji ukazuju da trebate posjetiti ljekara

Glavobolju smo gotovo svi osjetili barem jednom u životu, a ona je često posljedica raznih faktora koji ne moraju biti opasni.

Ponekad služi kao upozorenje da smo dehidrirali, da smo nenaspavani, da bismo trebali prošetati na svježem zraku ili se odreći alkohola i cigareta.

Međutim, glavobolja također može signalizirati da nam trebaju pretrage kod ljekara i da se nešto događa u našem tijelu. Ona je, naime, prateća pojava i za mnoge bolesti u glavi (oko, uho, grlo, nos, zubi), za promjene u vratnoj kralježnici ili u krvnom pritisku, za bolesti krvnih žila, ozljede glave i tumore.

Ovo su neki znakovi da glavobolja može biti potencijalno opasna, ako ste inače dobrog zdravlja.

Pulsirajuća i tupa glavobolja

Glavobolja koja je tupa, jaka i nesnosna te se ne smanjuje kad popijete tabletu protiv bolova može biti znak bolesti, gripe, migrene i drugih poremećaja koje je potrebno liječiti.

Glavobolja u samo jednom dijelu glave

Ako vas izražajno boli samo jedan dio glave, moguće je da se radi o posljedici neke upalne bolesti. Primjerice, ako imate upalu sinusa, možete osjetiti bol samo u prednjem dijelu glave, u čelu i očima.

Nagla i jaka glavobolja

Ako niste skloni glavoboljama, a pojavila vam se naglo i oštro, svakako posjetite ljekara. On će utvrditi radi li se o nekom upalnom procesu, poremećaju u vratnoj kralježnici ili infekciji koja je uzrokovala neuobičajenu bol.

Glavobolja koju prate zbunjenost

Osobe koje pate od migrene najčešće osjećaju i druge posljedice osim glavobolje. Ako je bol popraćena općom zbunjenosti, slabosti i imate osjećaj da odmah morate prileći, možda imate periodičnu glavobolju koju treba dijagnosticirati.

Glavobolja praćena mučninom i povraćanjem

Mučnina je još jedna posljedica migrene, ali može biti i pokazatelj bolesti ili upala. Ljekar će vam pretragama utvrditi uzrok glavobolje koja praćena ovim drugim simptomima, može biti pokazatelj bolesti.

Glavobolja koja vam otežava svakodnevni život

Ako vas duže ili jako boli glava, takvo stanje vam otežava život jer postajete razdražljivi, iscrpljeni, tužni i bezvoljni za uobičajene svakodnevne aktivnosti. Važno je reagirati i otići na pregled kako biste preuzeti kontrolu nad situacijom i svojim zdravljem. Moguće je da je riječ o vrlo izlječivim poremećajima u hormonima koje treba regulirati.

Glavobolja koju osjetite nakon povrede glave

Povreda glave može nastupiti u svakodnevnim situacijama i važno je reagirati ako nakon takve povrede osjetite bol, vrtoglavicu i mučninu. Naime, ako vam je nešto palo na glavu ili ste se udarili, možda imate blaži potres mozga. Zbog toga je bitno otići ljekaru i opisati gdje ste se udarili te koje simptome osjećate od tada. Naizgled bezazlena situacija može biti opasna ako ne reagirate na signale koje vam šalje bol od udarca.

Glavobolja čiji uzroci nisu bezazleni obično uzrokuje jake bolove u glavi, licu ili području vrata. Glavobolja može biti ozbiljna ako se uz nju javljaju i sljedeći simptomi:

  • ukočen vrat i povišena temperatura
  • mučnina i povraćanje
  • nesvjestica, vrtoglavica ili gubitak ravnoteže
  • bolovi koji s vremenom postaju sve jači
  • zbunjenost ili poteškoće u razumijevanju govora
  • opuštenost ili slabost jedne strane lica
  • nejasan ili nerazumljiv govor
  • otežano hodanje
  • problemi sa sluhom
  • glavobolja koja se pogoršava prilikom kašljanja, kihanja ili neke druge vrste napora

Dijagnoza kod specijalista ključna u uspješnom liječenju. Osim što smanjuje kvalitetu života, glavobolja može biti znak da bolujete od nečega ili da vam treba promjena u životnim navikama. Za uspješno liječenje glavobolje koja traje neko vrijeme, jaka je i ponavlja se, nužno je posjetiti liječnika specijalista koji će utvrditi trebaju li vam dodatne pretrage.