Home » Kakanjac Mirza Demir u Zenici promovisao knjigu “Kondiciona priprema nogometnih sudija”

Kakanjac Mirza Demir u Zenici promovisao knjigu “Kondiciona priprema nogometnih sudija”

Mirza Demir, 34-godišnji je Kakanjac, profesor i kondicioni trener s osvojenih devet titula u BiH s odbojkaškim i rukometnim klubom, bio je i kondicioni trener muške odbojkaške reprezentacije Hrvatske.

Demir je trenutno angažovan kao kondicioni trener u Odbojkaškom klubu Kakanj ‘78, trenira i nekoliko sportista iz raznih sportova, radi i kao fudbalski sudija, ali i u Školi sporta „Šampion“. U školi je kao profesor tjelesnog i zdravstvenog odgoja radio od 2008. do 2015. godine s prekidima. Ovaj Kakanjac je inače od ove sezone sudija na Premijer ligi BiH u nogometu.

Večeras je u velikoj sali NSZDK u Zenici održao promociju svoje druge knjige ovoga puta pod nazivom “Kondiciona priprema nogometnih sudija”. O ovoj knjizi večeras su govorili predsjednik NSZDK i član Izvršnog odbora N/FSBiH Muhamed Begagić, Predsjednik udruženje nogometnih sudija ZDK, Muamer Bureković, te sam autor Mirza Demir. Moderator je bio novinar BHRT-a Harun Bošnjak, dok su pored nogometih sudija, prijatelja i sportskih radnika na promociji prisutni bili Sulejman Čolaković počasni predsjednik NSZDK i bivši predsjednik N/FSBiH, Alija Porča direktor Trening centra u Zenici, Vehbija Begić iz FK Mladost iz Doboja kod Kaknja, te generalni sekretar NSZDK Safija Mahmić.
Predsjednik NSZDK, koja je izdavač ove knjige obratio se prisutnima, te kazao nešto više o djelu Mirze Demira.

“Ova knjiga je veoma poučna i dobra za sve sudije koje brinu o sebi i svojoj karijeri, koji žele napredovati, veoma je malo literature vezano za ovu temu, s toga mi je posebno drago da je Mirza objavio ovako jednu knjigu koja je svrsishodna za sve. Mirza je jednostavna osoba koja brine o sebi i koja brine o svakom segmentu u svome životu. Ja se nadam da će Predsjednik sudijske komisije u BiH pročitati ovu knjigu, te prema njoj pripremati sudije za početak sezone. Sudije koje žele napredovati i dostići visoki nivo, moraju svakodnevno raditi na sebi, samo dva dana u sedmici imaju slobodna, Mirza mislim da svaki dan trenira i na njemu se to dobro primijeti. Knjiga je predviđena i na neke druge sportove,a ne samo za nogometne sudije i taj sport. Onima koji žele da prošire svoja saznanja, posebno kada je u pitanju kondiciona priprema, kada prouči ovu knjigu siguran sam da će biti bogatiji za mnogo stvari, a ako to još primjeni na terenu onda se sigurno očekuje napredak i progres” istakao je Muhamed Begagić.

Autor knjige, uspješni Kakanjac na mnogim poljima pokazao je da jedan mladi čovjek može biti uspješan na nekoliko frontova

“Kada sam 2012. godine u sportskoj dvorani u Kaknju izdao svoju prvu knjigu, nisam ni sanjao da ću pet godina kasnije dočekati ovaj trenutak i promociju druge knjige.Na ovu knjigu vezano za kondicionu pripremu sudija sam se odlučio jer nigdje u Bosni i Hercegovini i regionu nisam našao knjigu sličnog sadržaja. Zato sam se odlučio da pokrenem ovaj projekat, koji je trajao tri godine, ideja, priprema, odricanja, podrške porodice, sportista i prijatelja. Naravno da mi je cilj pomoći kolegama sudijama u mnogim tehnologijama kondicionog treninga, jer svi znamo da današnji nogomet napreduje iz dana u dan. Mi sami nogometne sudije imamo četiri i više puta provjere fizičke spreme, koje nisu nimalo jednostavne. Želja mi je da se ovo ne završi na ovom projektu, stojim na raspolaganju ko god bude htio da pomogne, da ovo nadograđujemo u narednom periodu, jer tehnologija kondicionog treninga konstantno napreduje. Knjiga sadrži 109 praktičnih vježbi, ciljano za trening nogometnih sudija, kroz preko 120 slika”, kazao je između ostalog autor knjige Mirza Demir.

Sportzdk.ba