Home » Kako je grupa muškaraca iznuđivala novac od građana u BiH i inozemstvu, prijetili i napadima oružjem

Kako je grupa muškaraca iznuđivala novac od građana u BiH i inozemstvu, prijetili i napadima oružjem

Policijski službenici Federalne uprave policije proteklih dana su proveli operativnu akciju kodnog naziva “Live” na području Tuzlanskog kantona, a tri uhapšene osobe jučer su predate na dalju obradu. Iz Tužilaštva TK su objavili detalje počinjenih krivičnih djela za koja se sumnjiče uhapšeni.

Po naredbi nadležnog suda i nalogu tužilaštva, policijski istražitelji su obavili pretrese na pet lokacija u Lukavcu i Tuzli, kada su slobode lišeni R.J, M.S i A.H. Za dvije osumnjičene osobe je raspisana potjernica, dok se jedna osoba Dž.J, protiv koje se također vodi istraga, već nalazi u zatvoru.

Prilikom pretresa je pronađeno određeno naoružanje, kao i tehnološki uređaji koji će biti predmet vještačenja i koji su vjerovatno korišteni pri izvršenju krivičnih djela.

“Oni su osumnjičeni da su od kraja 2022. godine koristeći određene društvene mreže i internetske aplikacije iznuđivali veće iznose novca od više osoba koje žive u BiH i inozemstvu te su upućivali ozbiljne prijetnje njima i članovima njihovih porodica da će koristeći različito oružje izvršiti napade na njih”, kazao je glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Tri osumnjičene osobe koje su lišene slobode ispitane su u Tužilaštvu, nakon čega je postupajući tužilac za njih nadležnom sudu stavio i prijedlog za određivanje pritvora. Istraga u ovom predmetu se nastavlja.

Izvor: klix.ba