Home » Kako su agenti BIA-e uhapsili Radovana Karadžića

Kako su agenti BIA-e uhapsili Radovana Karadžića

Britanski novinar i spoljno-politički urednik Guardiana, dobitnik Pulicerove nagrade otkriva nikad objavljene detalje hapšenja jednog od najtraženijih haških bjegunaca Davida Dragana Dabića

Sudsko vijeće Haškog tribunala donijet će presudu u slučaju protiv Radovana Karadžića i izreći je 24. marta. Time će slučaj protiv ratnog predsjednika Srba u BiH biti okončan. Britanski novinar i spoljno-politički urednik Guardiana, dobitnik Pulicerove nagrade Julian Borger u svojoj knjizi “Suđenje kasapinima”, donosi najnovije i nikad objavljene detalje hvatanja jednog od najtraženijih bjegunaca – Dragana Davida Dabića!

Borger piše da se potraga za Ratkom Mladićem intenzivirala kada je na čelo Srbije 2004. godine došao Boris Tadić. Ne jednom sastanku u njegovom kabinetu, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljka Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i – kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti – član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužitelju za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo: ”Locirali smo R. K.”

Kako ovaj dobitnik Pulicerove nagrade tvrdi Vukčević i jedan od njegovih bliskih suradnika, pogledali su se i zbunjeni, a na papirić napisali: ”Jeste li mislili na R. M?”, jer su pretpostavljali da je riječ o Mladiću. Međutim, lociran je bio Radovan Karadžić. Bila je to 2008. godina, a na čelu Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica.

Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se Radovan Karadžić krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić. Radovan Karadžić, alijas dr Dabić, koji je doživio holivudsku fizičku transformaciju, radio je kao alternativni psihoterapeut i ordinirao na krajnje ekscentričan način, među ostalim tražeći od pacijenata da piju mokraću.

Da bi bili sigurni da je Dragan David Dabić zaista Radovan Karadžić agent BIA (žena), lažno je došla zatražiti njegovu pomoć, i dok ju je na sebi svojstven, ekscentrični način, Dabić liječio masažom, uspjela je krišom uzeti jednu od dlaka s njegove bujne brade.

DNK analizom utvrđeno je da je dr Dabić, čovjek bujne sjede brade i još bujnije kose, zaista Radovan Karadžić.