Home » Kako uštedjeti novac pri kupnji namirnica?

Kako uštedjeti novac pri kupnji namirnica?

Stalno visoke cijene hrane prisilile su mnoge potrošače da potroše puno više nego što su inače izdvajali na namirnice. Poskupile su sve osnovne grupe namirnica, voće i povrće, mliječni proizvodi i meso. No, kako u svim tim poskupljenjima ipak potrošiti što je moguće manje novca?

Ne očekuje se da će cijene hrane pasti u bliskoj budućnosti — što znači da ćete morati primijeniti pametne strategije kupnje kako biste povećali svoj budžet za namirnice,  piše N1.

1. Kartice vjernosti

Preuzmite karticu vjernosti za trgovine u kojima najčešće kupujete. Možete dodati popuste izravno na svoju karticu vjernosti. Uštede se zatim automatski primjenjuju u trenutku kupnje. Isto tako, na taj način možete skupito bodove za neke druge artikle koje zatim možete kupiti po jeftinijoj, povlaštenon cijeni.

2. Planirajte obroke s artiklima na rasprodaji

Kupujte sezonske proizvode i provjerite koji su proizvodi na rasprodaji. Artikli se često prodaju po sniženim cijenama neposredno prije isteka roka trajanja. U pravilu, te se rasprodaje obično izmjenjuju, tako da nije vjerojatno da ćete pronaći ponude za slične artikle u istoj sedmici.

3. Mudro odaberite dan za kupovinu

Iako to ne vrijedi za sve lance mješovitom robom, srijeda je često zadnji dan kada vrijede rasprodaje iz prethodne sedmice i prvi dan kada počinju rasprodaje za sljedeću sedmicu. Kupnjom srijedom vjerovatno ćete pronaći ponude za više artikala na svom popisu. Pratite obavijesti željenog dućana da biste saznali više o njihovim rotacijama prodaje.

4. Započnite s planiranjem obroka

Ako ste netko tko se muči s idejama za obroke – i na kraju posegne za previše neplaniranih obroka i dan mu se svede na skupe dostave – planiranje obroka može pomoći da vaš budžet za kupovinu hrane ne ode u nebesa.

Stvaranjem jelovnika za višednevne obroke možete planirati oko namirnica koje bi mogle biti na sniženju, poput sezonskog povrća ili određenih komada mesa.

Imajući unaprijed plan o tome što ćete jesti, izbjeći ćete neočekivane troškove tokom kupovine u zadnji čas tokom sedmice.

Je li sve ovo vrijedno truda?

Pojedinačno, nijedna od ovih metoda neće zaštititi vaš mjesečni budžet od inflacije, ali male promjene mogu se ipak osjetiti tokom vremena.

Kako inflacija i dalje snažno raste, trošenje vremena na traženje atikala na akciji ili najpovoljnije trgovine može ublažiti taj proces.