Home » Ko je britanski izaslanik za Zapadni Balkan koji je komandovao zračnim snagama na Kosovu

Ko je britanski izaslanik za Zapadni Balkan koji je komandovao zračnim snagama na Kosovu

Britanski izaslanik za Zapadni Balkan bit će Stuart Peach, koji ima dugo vojno iskustvo. Bio je angažovan u zrakoplovstvu, a između ostalog djelovao je i na Kosovu.

Prema njegovoj biografiji objavljenoj na web stranici britanske vlade, u Kraljevskom ratnom zrakoplovstvu (RAF) je angažovan od 1977. Od 1994. do 1996. je komandovao Devetom eskadrilom RAF-a stacioniranom u Njemačkoj. U ovoj državi je vojne dužnosti izvršavao pod visokim činovima.

Osim u Njemačkoj, Peach je pod vojnom službom bio u Belizeu, Hong Kongu, Turskoj, Iraku, Saudijskoj Arabiji, Italiji, Kosovu u sklopu KFOR-a i Sjedinjenim Američkim Državama. U glavnom štabu KFOR-a na Kosovu bio je komandant zračnih snaga.

Bio je i komandant centra RAF-a u Waddingtonu, direktor obavještajnog odjela Ministarstva odbrane Velike Britanije te je bio na drugim rukovodećim pozicijama. Prije tri godine je imenovan za predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a, a ranije ove godine je odstupio s te pozicije. Predstavlja se kao osoba koja ima strast prema kuhanju i vojnoj historiji.

Rođen je 1956. u britanskoj regiji Zapadni Midlands. Diplomirao je na Univerzitetu Sheffield, a magistrirao je na Univerzitetu Cambridge. Ima dva počasna doktorata, i to od Univerziteta Kingston i Univerziteta Sheffield.

Britanski premijer Boris Johnson, koji je Peacha imenovao za specijalnog izaslanika, je istakao da je riječ o iskusnoj i stručnoj osobi.

“Velika Britanija je duboko posvećena evropskoj sigurnosti. Zapadni Balkan je suočen s najvećom prijetnjom po njegovu stabilnost i sigurnost u posljednje dvije decenije. Imamo odgovornost da učinimo sve što možemo kako bismo sačuvali ono što je postignuto mirom i dijalogom. Ne možemo dopustiti ponovno nasilje i podjele iz prošlosti. Peachovo bogato iskustvo i stručnost će osnažiti međunarodne napore za zaštitu mira i promovisanje euroatlantskih integracija u ovoj značajnoj regiji”, poručio je Johnson.

Za britansku ministricu vanjskih poslova Elizabeth Truss imenovanje Peacha za specijalnog izaslanika je jasan pokazatelj britanske posvećenosti Zapadnom Balkanu te zaštiti i promociji sloboda i demokratije. Smatra da će Peach imati ključnu ulogu u tome.

Izvor: Klix