Home » Ko su sve i čime su se bavili bh. vlasnici kladionica?

Ko su sve i čime su se bavili bh. vlasnici kladionica?

U posljednje vrijeme najčešće se u javnosti govorilo o Alenu Čengiću, suvlasniku kladionice Maxbet iz Sarajeva, i to zbog policijske akcije u kojoj je uhapšen kao šef organizovane kriminalne grupe.

U FBiH trenutno postoji 13 kladioničarskih firmi, od čega je jedna u državnom vlasništvu, Lutrija BiH, dok su ostale u privatnim rukama.  Među vlasnicima se okupilo prilično šaroliko društvo, od bivših policajaca, do onih koje policija privodi zbog činjenja krivičnih djela. Svi oni se trude da se drže podalje od javnosti. Ipak, s vremena na vrijeme za neke od njih se pojavi poneki napis u medijima.

Hapšenja i pucnjave

Među one prve spada Ilija Janković, prema kazivanjima stoji iza kladionica Sport Plus iz Novog Travnika. Riječ je o bivšem policajcu, koji je trenutno vlasnik i jedne lokalne radiostanice u Novom Travniku. Iako je kao najveći od 11 dioničara Sport Plusa naveden Ilijin brat Mario, novotravnička čaršija govori da, navodno, Ilija vuče sve konce, odnosno da je on glavni vlasnik.

Na „drugom polu“ ovog društva nalazi se suvlasnik jedine privatne kladionice iz Sarajeva, Maxbet, Alen Čengić. On je i vlasnik poznatog restorana „Park prinčeva“. Njegovo ime se u posljednjih nekoliko mjeseci veoma često spominjalo zbog hapšenja u oviru policijske akcije kodnog naziva „Coral“.

– Predmetna akcija provedena je nakon višemjesečne istrage Kantonalnog tužilaštva KS u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu i Poreznom upravom FBiH protiv osumnjičenog Alena Čengića, kao organizatora grupe za organizovani kriminal, i drugih osumnjičenih lica koji su kao članovi grupe počinili niz krivičnih djela u periodu kada je privredno društvo Holiday resort d.o.o. Sarajevo koristilo prostorije hotela Holiday Sarajevo HTD Sarajevo d.o.o. Sarajevo u stečaju, a koje su bili primorani napustiti po rješenju Kantonalnog suda u Sarajevu u junu 2015. godine – saopćilo je Tužilaštvo KS nakon hapšenja, a povodom ove akcije oglasila se tada i državna Agencija za istrage i zaštitu (SIPA).

Protiv Čengića i drugih u ovom predmetu potvrđena je optužnica.

I ime Euarda Dilbera, suvlasnika kladionice Remi iz Tuzle, prije pet godina pojavilo se u medijima, i to kao žrtve napada. Na njega je, nakon međusobne prepirke, iz pištolja pucao izvjesni Pero Perić, koji je tom prilikom ispalio šest hitaca, od čega četiri u Dilbera, nanijevši mu teže povrede opasne za život, kako je navedeno u presudi Periću, koju je izrekao Kantonalni sud u Novom Travniku. Zbog ovog napada Periću je izrečena kazna od tri godine zatvora.

Napad se dogodio u Brestovskom kod Kiseljaka, u kafiću „Kod Ede“. Ovaj kafić se nalazi u stambeno-poslovnom objektu, koji je tada, kao i sam kafić, bio Dilberovo vlasništvo, navedeno je u spomenutoj presudi.

Na pomalo neobičan način posla s policijom imao je i jedan od četiri suvlasnika Williamsa u BiH. Riječ je o Jakovu Pinjuhu. Naime, prije desetak godina iz Williams kladionice prijavljena je krađa velike sume novca, oko 440.000 maraka, koja je navodno nestala iz trezora. Policija Zapadnohercegovačkog kantona dignuta je na noge da bi se pronašli počinioci ove pljačke. Međutim, nakon dvosedmične istrage Pinjuh je sam riješio ovaj slučaj i to tako što je priznao da je lično iz sefa izvadio novac i sakrio ga među dokumentaciju. Motiv za ovaj postupak, kako je tada izjavio istražiocima, jeste to što je bio iritiran nemarnim odnosom blagajnika prema poslu kojeg obavlja i na ovakav način ga je želio opomenuti da mora biti odgovorniji prema radnim zadacima.

Biznis u Makarskoj

Što se tiče ostalih suvlasnika Williamsa, za Mirjana Brkića je poznato da je vlasnik jednog od najprestižnijih lokala u Makarskoj, Gradske kavane, koja se nalazi u centru ovog grada, na Rivi, neposredno uz pristanište za trajekte.

Nisu Janković i Brkić jedini vlasnici kladionica koji imaju i druge biznise. Među takvima je i Pero Gudelj iz Viteza. Nije riječ o vlasniku trgovačkog lanca Fis iz Viteza, nego njegovom imenjaku i prezimenjaku, vlasniku benzinskih pumpi Eurotank.

Iako je kao suvlasnik kladionica Bet-live i Petica Plus iz Viteza naveden njegov sin Ivan Gudelj, navodno, iza ovog vlasničkog udjela stoji otac Pero i njegove benzinske pupme. Trenutno, kako je navedeno na internetskoj stranici Eurotanka, ova firma ima svoje pumpe u Vitezu, Širokom Brijegu, ali i u mjestu Dugi Rat u Hrvatskoj, a u izgradnji je i pumpa u Novom Travniku. Osim toga, ova firma, koja se osim prodajom bavi i uvozom naftnih derivata, ima i vlastiti naftni terminal u Širokom Brijegu.

Mostarac Dinko Dika Slezak je među prvima u BiH razgranao mrežu kladionica. Bio je vlasnik kladionice Derby Bet Shop, ali je zbog neplaćenih poreza i milionskog duga ova firma u stečaju. Slezak je svojevremeno bio jedan od najbogatijih Hercegovaca.

Kladionicu Millennium su osnovali Dragan Čolić i Petar Miličević. Poreska uprava FBiH je tokom 2012. zapečatila niz kladionica Millenniuma zbog duga od dva miliona KM, ali ova firma i dalje neometano radi jer dugove otplaćuje na osnovu ugovora o produženom roku plaćanja.

U Čitluku je sjedište kladionica Premier Sport. Ime osnivača kompanije je Anela Korać, ali je pravi vlasnik Renato Korać. Ova kladionica, prema nekim informacijama, u posljednje vrijeme najbolje posluje.

(T. F./Faktor.ba/Foto: J. Brutus)