Home » Koje namirnice su najveći krivci za pojavu celulita

Koje namirnice su najveći krivci za pojavu celulita

Iako je celulit sasvim normalna pojava kod žena, nekima od njih on naročito smeta te ga se pokušavaju riješiti. Postoji nekoliko namirnica koje ne biste trebali pretjerano konzumirati ukoliko želite smanjiti vidljivost celulita.

Bijeli hljeb je izvor natrija. Prema podacima Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDS), bijeli hljeb spada među 10 najboljih izvora natrija u ishrani Amerikanaca. Ako jedete bijeli hljeb, sav taj natrij dobija “partnere u stvaranju celulita” – rafinirane ugljikohidrate. Da biste smanjili šanse za dobijanje celulita i debljanje, konzumirajte hljeb od cjelovitog zrna.

Punomasna mliječna hrana poput sladoleda je obilan izvor kalorija i zasićenih masti. Istraživanje je pokazalo da je samo jedan obrok s visokim udjelom masti narušio vaskularni sistem. Pretjerano konzumiranje sladoleda i drugih poslastica s visokim udjelom masnoće će stvoriti dodatni pritisak u vašim krvnim sudovima, što dovodi do izraženije pojave celulita.

Krofne i kolači masti, rafinirane ugljikohidrate i natrij, koji, nažalost, čine savršen “recept” za celulit. Naravno, od povremenog konzumiranja fritula od jabuka nećete odmah dobiti celulit na stomaku i nogama, ali ako jedenje ovih poslastica pređe u naviku, primijetit ćete negativne posljedice.

Ne samo da pizza sadrži visok nivo kalorija i zasićenih masti, ona također sadrži i obilje natrija. Mozzarella sir, marinara sos i suhomesnasti proizvodi isto tako imaju negativan efekt. Dakle, natrij uzrokuje da vaše tijelo počne zadržavati tečnost. Kada se tečnost nakupi u krvnim sudovima, ona masne ćelije celutita čini uočljivijim. Iz tog razloga najbolje je da sami napravite pizzu koristeći namirnice s malom količinom natrija i preljeve od povrća.