Home » Koje su osobine bogataša poput Gatesa?!

Koje su osobine bogataša poput Gatesa?!

Ne može svako biti milijarder, a ljude je oduvijek fasciniralo koje to osobine krase uspješne i bogate ljude. U nastavku čitajte koje su to osobine Billa Gatesa.
Kako je Bill Gates uspio postati najbogatiji čovjek na svijetu sa vrijednošću od oko 80 milijardi dolara?

Site GOBankingRates nedavno je objavio članak o navikama koje Billa Gatesa čine tako uspješnim i koje su mu pomogle da dođe na poziciju na kojoj se nalazi danas.

On uvijek uči

Bill Gates je poznat po tome što se ispisao sa Harvarda, ali jedini razlog zašto je to napravio jeste zato što je vidio priliku da započne privatni biznis. Zapravo, Bill Gates voli učiti i vrlo je često pohađao časove koje nije morao, to je zajednička osobina koju je imao sa Steveom Jobsom.

On čita sve do čega dođe

“Interesovale su ga sve knjige – enciklopedije, science fiction, biografije…” informacija je koju je sa medijima podijelio njegov otac.

I iako su njegovi roditelji bili oduševljeni činjenicom da je njihov sin knjiški crv, morali su ustanoviti pravilo na osnovu kojeg je čitanje bilo zabranjeno za stolom za večerom.

Gates svake godine objavljuje svoju listu najdražih knjiga za tu godinu.

Vjeruje u sebe i svoje ideje

U životu je uvijek dobro poslušati i savjet i mišljenje drugih ljudi, no svi uspješni ljudi znaju kako je na kraju jedino njihovo mišljenje važno i kako morate slušati sebe, čak i ako vam svi govore kako niste upravu.

Upravo se to dogodilo kad su Gates i Allen osnovali Microsoft. Gates je kazao kako je kompanija nastala na divljoj ideji za koju su svi vjerovali da je previše luda – da će kompjuteri postati alat koji će se nalaziti na svakom stolu i u svakoj kući.

No, upravo se to i desilo.

Uči iz svojih pogrešaka

U jednom od intervjua iz 2008. godine, Gates je kazao kako je jedan od razloga uspjeha firme Microsoft to da su u stanju priznati vlastite pogreške i pokušati sa nekim drugim pristupom. I sam Gates je zasigurno godinama pravio brojne greške – sjećate li se Windowsa Viste?

Spava minimalno sedam sati noću

Svi znamo koliko je redovan i kvalitetan san važan, a ostajanje budnim do kasno u noć definitivno nije nešto čime bi se iko treba hvaliti. To zna i Bill Gates, koji svake noći spava obavezno sedam sati. Kaže kako u protivnom ne bi mogao funkcionisati niti biti kreativan.

Zaista se fokusira na ono što radi

Multitasking nije osobina koja ga krasi – Bill gates se trudi da se svakom poslu koji obavlja u tom trenutku posveti maksimalno, što mu omogućava da svu svoju pažnju usmjeri na određen zadatak bez da dopusti da ga ostali dekoncentrišu.

Klix.ba