Home » Kosovo: Prikupljamo dokaze za tužbu protiv Srbije za genocid

Kosovo: Prikupljamo dokaze za tužbu protiv Srbije za genocid

Zamjenik ministra pravde Kosova Vigan Qorolli izjavio je da kosovske institucije svakodnevno prikupljaju materijale za dokumentiranje ratnih zločina kako bi tužile Srbiju za genocid, prenosi Kosovo online.

Govoreći o pripremi tužbe za genocid nad Srbijom, Qorolli je rekao da će se osnivanjem Instituta za ratne zločine izvršiti prikupljanje činjenica koje će potom dovesti do zakonske izrade tužbe.

On je rekao da je, s obzirom na to da Kosovo nije članica MSP i UN, proceduralna poteškoća podnijeti ovakvu tužbu, ali prema njegovim riječima, pripreme su počele.

“Konačno je formiran Zavod za ratne zločine i već u institucionalnom preoblikovanju, u njihovoj nadležnosti će biti i prikupljanje najvećih činjenica koje će potom dovesti do zakonske izrade tužbe. Vi znate da, pošto Kosovo nije član Međunarodnog suda pravde, strana u statutu i ​​nije članica UN, proceduralno je teško učiniti isto. Ali, počeli smo pripreme i to će biti srednjoročni cilj da se pripremi tužba pred Sudom pravde”, rekao je Qorolli.