Home » Kosovo za 48 sati odgodilo početak naplate kazni za vlasnike registracija iz Srbije

Kosovo za 48 sati odgodilo početak naplate kazni za vlasnike registracija iz Srbije

Premijer Kosova Albin Kurti odgodio je za 48 sati početak naplate kazni za vozače automobila koji nisu promijenili registarske oznake u one s oznakom Kosova.

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država je priopćio je putem društvenih mreža da je predložio premijeru Kosova da odgodi implementaciju izricanja kazni za vozače vozila sa srpskim registarskim tablicama na sjeveru Kosova za 48 sati.

Kurti je napisao na Twitteru kako je prihvatio odgodu navodeći da je “raspoložen raditi na iznalaženju rješenja u naredna dva dana sa SAD-om i EU-om”.

Nakon jučerašnjih neuspjelih pregovora između predsjednika Republike Srbija Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija, Američko ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je razočaranje što nakon višesatnih razgovora u Bruxellesu nije postignut nikakav napredak, prenosi Radio Slobodna Europa.

„Kurti i Vučić moraju učiniti ustupke kako ne bi ugrozili teško stečeni mir u ionako krhkoj regiji”, rekao je glasnogovornik američkog State Departmenta Ned Price.

Europska unija, Velika Britanija i NATO također su izrazili razočaranje zbog nepostizanja dogovora.

Nova kriza na relaciji Priština – Beograd razbuktala se nakon što su pripadnici srpske zajednice sa sjevera Kosova napustili kosovske institucije, protiveći se odluci Vlade u Prištini o zabrani korištenja registarskih pločica izdanih u Srbiji.

Takve registracije koriste lokalni Srbi u četiri općine na sjeveru Kosova: Sjevernoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku.