Home » Kupujte domaće meso koje je kvalitetnije od uvoznog i na taj način pomozite domaćim uzgajivačima

Kupujte domaće meso koje je kvalitetnije od uvoznog i na taj način pomozite domaćim uzgajivačima

Stočarstvo u BiH gubi desetine miliona KM jer je izvoz mesa u Tursku, ali i druge zemlje drastično smanjen ili nikakav. Upravo to je razlog što bi svi trebali prodavati, ali i kupovati domaće meso jer je naša zemlja preplavljena mesom iz uvoza čiji je kvalitet upitan.

Alija Hasanović, vlasnik mesnice Gora u naselju Gora kod Srednjeg, ističe da imamo kvalitetno domaće meso i da njega trebamo kupovati zbog unaprijeđenja stočarstva u našoj zemlji.

– Sada je najopotrenije da se okrenemo domaćem i kupujemo sve što je naše. Ljudi koji uzgajaju junad u našoj zemlji imaju dobar poticaj od strane države. Nakon 210 dana tovljenja juneta u njihovom vlastitom tovu, komisija prima tu junad, vrši se ispravnost i oni onda mogu da prodaju klaonicama ili drugim stranama koje se time bave. Za to moraju da dobiju račun da bi ostvarili taj poticaj. Velika je razlika između naše mlade stoke i uvozne koja dolazi iz Poljske, Italije, Litvanije i odakle više ne dolazi, to je suvišno komentarisati. Uzgajivačima stoke kod nas nije jednostavno, imaju dobru perspektivu i šanse za rast i razvoj, uz bolje definiranje politike ministarstva i nadležnih, ali i uz veće stimulanse i lakše kreditiranje. Mi imamo oko 120 poljoprivrednih proizvođača od kojih otkupljujemo stoku, čije meso završava u našoj klaonici, prodaji, a dalje u restoranima i drugim mesnicama – govori Alija.

Iako je Gora poprilično udaljena od glavnog grada, to ne predstavlja prepreku iskusnim gurmanima da se u potrazi za kvalitetnim komadom mesa ili mesnim prerađevinama zapute kod četrdesetpetogodišnjeg Alije, koji se preradom mesa, kako kaže, počeo baviti stjecajem okolnosti 1998. godine. Tradiciju u ovom poslu zajedno sa suprugom Ednom njeguje već 22 godine. Danas u svom objektu koji uključuje klaonicu i maloprodajni objekat imaju 15 uposlenih, klaoničare, te radnike u preradi u mesnici.

– Većinom radimo za naš maloprodajni objekat koji se nalazi ispred klaonice, te prodajemo meso provjerenim restoranima i mesnicama koje žele da koriste domaću sirovinu. Ne koristimo stoku iz uvoza, već isključivo kupujemo od domaćih uzgajivača junadi, i to primjerke koji su maksimalne starosti do jedne godine. Telad i janjad također kupujemo od seljaka, garantujemo sto posto domaći i kvalitetan proizvod. Kupci su to odavno prepoznali tako da nam dolaze iz Sarajevskog, ali i drugih kantona, te iz Brčkog, Bijeljine, mjesta u pravcu Zvornika, gdje je potrošačima usput da svrate u nabavku. Mušterije su zadovoljne, a da nije tako ne bi godinama dolazile kod nas. Vikendom obično imamo val kupaca iz Sarajeva, koji odvoje vrijeme da dođu u nabavku kod nas jer su zadovoljni kvalitetom i uslugom. Posljednih dana veoma je tražena govedina za sušenje. Cijene govedine but, plećka i vrat je 12 KM, rebara 9 i zarebnice 15 KM – ističe Hasanović.