Home » Kurti optužio Vučića i Petkovića za “blokadu i pucanje” na sjeveru Kosova

Kurti optužio Vučića i Petkovića za “blokadu i pucanje” na sjeveru Kosova

Premijer Kosova Albin Kurti optužio je predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petra Petkovića za jučerašnju blokadu i, kako je naglasio, pucanje na područjima Kosova na kojima žive Srbi

Kurti je jučerašnja dešavanja na sjeveru Kosova ocijenio kao agresivnim te je konstatovao da su planirana u Beogradu i Raški. Prema njegovim riječima, prethodili su im sastanci i skupovi straha i prijetnji.

Građani su pozvani da ne nasjedaju na dezinformacije koje se objavljuju, prije svega, na društvenim mrežama.

Obraćanje premijera Kosova je uslijedilo nakon što su se jučer, nešto prije 18 sati, na sjeveru zemlje uključile sirene. Dio građana je to uznemirilo. Kosovska policija je demantirala da namjerava blokirati pojedine općine.

  Buknuo veliki požar na jednoj od najpoznatijih plaža u Hrvatskoj, evakuiraju se klubovi

Srpsko stanovništvo je blokiralo pojedine ceste. Nadležni u ovoj zemlji su u međuvremenu zatvorile prijelaze Jarinje i Brnjak. Vučić je nešto ranije pozvao na održanje mira na Kosovu.

Sve prethodno navedeno se ustvari dešavalo uoči najavljenog stupanja na snagu odluke kosovskih vlasti da zabrane srbijanske registarske oznake. Ova odluka je, naime, trebala stupiti na snagu od ponoći, 1. augusta, ali je je jutros objavljeno da je Vlada Kosova donijela novu odluku o odlaganju primjene mjera na mjesec dana, i to ukoliko već danas budu uklonjene barikade postavljene na prijelazima.

Kako se navodi, vlada Albina Kurtija učinila je to na zahtjev Vlade Sjedinjenih Američkih Država.