Home » Kurti: Sigurnosne prijetnje iz Srbije treba rješavati istim pristupom kao prema Rusiji

Kurti: Sigurnosne prijetnje iz Srbije treba rješavati istim pristupom kao prema Rusiji

Kosovski premijer Albin Kurti kazao je u ponedjeljak u Prištini kako bi Europska unija (EU) i NATO trebali sigurnosne prijetnje iz Srbije rješavati istim pristupom kao što je to učinjeno prema Rusiji nakon početka invazije na Ukrajinu 2022. godine.

“Sigurnosne prijetnje na zapadnom Balkanu iz Srbije treba rješavati istim pristupom, odnosno davanjem Kosovu statusa zemlje kandidata za Europsku uniju i članstvo u Vijeću Europe”, rekao je Kurti tijekom konferencije “Parlamentarna diplomacija za regionalnu sigurnost  i euroatlantske integracije” koja se održava u prijestolnici Kosova.

Kurti je također kazao kako je u našoj regiji autokratski režim u Srbiji potaknut invazijom Rusije na Ukrajinu.

“U prve dvije godine naše vlade doveli su vojsku na našu granicu četiri puta, sponzorirali su terorizam, širili su laži i lažne narative kako bi opravdali svoje akcije protiv Kosova i regije”, rekao je Kurti, prenose Reporteri.net.

Kurtijeva izjava dolazi u vrijeme pojačanih tenzija između Kosova i Srbije i to još od rujna prošle godine i oružanog incidenta u selu Banjska gdje je u sukobu paravojne skupine Srba i kosovske policije poginuo jedan policajac i trojica srpskih napadača, a više ih je uhićeno.

Na tom je području kosovska policija idućih dana zaplijenila veću količinu oružja, streljiva i vojne opreme, a Priština je optužila Beograd da stoji iza napada, što su najviši srbijanski dužnosnici, počev od predsjednika Aleksandra Vučića, kategorički nijekali.

Odgovornost za napad je, međutim, preuzeo Milan Radoičić, jedan od dotadašnjih vođa Srpske liste (SL), sestrinske stranke Srpske napredne stranke.

Radoičić je nakon toga u Beogradu priveden, saslušan, a potom za manje od 48 sati pušten, uz zabranu napuštanja zemlje, ali nikakav kazneni postupak u Srbiji protiv njega nije pokrenut.

Kurti je na današnjoj konferenciji istaknuo da Kosovo ne može bez pomoći međunarodnih predstavnika nastaviti put ka evropskim i atlantskim integracijama, ali također i bez unutarnjih reformi.

“Nedostatak napretka u članstvu Kosova u EU i Vijeću Europe nije vezan za nedostatak demokracije i jake zaštite manjinskih prava i ljudskih prava, već za ponašanje srbijanskog autoritarnog režima jer Srbija nije zainteresirana za NATO ili članstvo u EU. Nastoji blokirati napredak cijele regije, zadržavajući cijelu regiju”, rekao je Kurti.

Kosovo je podnijelo zahtjev za članstvo u Vijeću Europe 2023. godine i za članstvo u EU krajem 2022. godine no dosada nije postignut značajan napredak zbog toga je Kosovo jedina zemlja na zapadnom Balkanu koja nema status kandidata.