Home » Kvalifikacije za EP: Zmajevi večeras u Bratislavi protiv Slovačke

Kvalifikacije za EP: Zmajevi večeras u Bratislavi protiv Slovačke

Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras u Bratislavi protiv Slovačke igra meč drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024.

Bh. reprezentativci nisu krili optimizam pred duel sa Slovacima u koji ulaze nakon pobjede od 3-0 nad Islandom u prvom kolu kvalifikacija. Naš večerašnji protivnik Slovačka je u prvom kolu odigrala 0-0 kao domaćin protiv Luksemburga.

Selektor Faruk Hadžibegić jučer je izjavio da će utakmica biti teška, ali da će reprezentativci Bosne i Hercegovine pokušati da ostvare najbolji rezultat.

On je naglasio da Slovačka ima dobru i ambicioznu ekipu i novog selektora, tako da su sve opcije otvorene.

Govoreći o formaciji za današnji meč, selektor je rekao.

– Poznajete ekipu kao i ja, vidjeli ste posljednju utakmicu da su dvojica igrača napustila teren zbog povreda i tražili su izmjene. Ja se adaptiram na ono što imam u ekipi i tražim najbolju formulu koja odgovara igračima. Svaka utakmica je različita, kao i protivnik. Slovačka je sigurno gledala nas, kao i mi njih. Igrat će najspremniji i fizički i mentalno, te ću tako i odrediti tim, ali i formaciju za utakmicu.

Selektor Slovačke Francesco Calzona kazao je da su spremni za meč i da idu na pobjedu protiv BiH.

– Bosna i Hercegovina dolazi nakon ubjedljive pobjede. Igrači BiH su samouvjereni. Mentalno su jaki, ali mi želimo gledati samo na sebe. Sada je najvažnije da napredujemo. U utakmicu ne ulazimo sa strahom. Moramo učiniti sve da pobijedimo. Idemo na pobjedu.

Calzona je istakao i da njegov tim nema problema sa povredama.

– Nemamo zdravstvenih problema. Momci su se odmorili fizički i psihički. Spremni su za BiH. Mi znamo kakvu snagu ima naš protivnik. Fizički su jaki, imaju dobre igrače, a neki od njih igraju u najjačim europskim ligama.

Bh. veznjak Amir Hadžiahmetović kaže da su igrači spremni i motivisani da ostvare još jednu pobjedu.

– Moramo ući sa velikim respektom, ali ako budemo na visokom nivou vjerujem da ćemo ostvariti pozitivan rezultat. Svjesni smo kvaliteta protivnika, odradili smo dobru analizu. U fudbalu je možda i najvažniji taj vezni red, ali ekipa pobjeđuje. Vjerujem svojim kolegama i spremni smo svi zajedno u svim linijama na terenu da damo svoj maksimum i pokušamo ostvariti pobjedu – kazao je Hadžiahmetović.

Smail Prevljak, koji nastupa za belgijski Eupen, poručio je da se nakon pobjede na startu kvalifikacija Zmajevi nalaze u dobroj poziciji i da su u Slovačku došli po pobjedu.

Dodao je da u nastavku kvalifikacija očekuje da Bosna i Hercegovina zadrži visok kvalitet igre, te da sve ostaje otvoreno iako je Portugal favorit u grupi.

Igrač njemačkog Augsburga Ermedin Demirović izjavio je da su reprezentativci u dobroj formi i da u Slovačkoj očekuje pobjedu i nova tri boda za Bosnu i Hercegovinu.

Utakmicu Slovačka – Bosna i Hercegovina gledajte uživo u programu BHRT-a večeras od 20:35 sati.

Izvor: bhrt.ba