Home » KŽK “Čelik” Zenica će u naredna dva dana biti domaćin festivala ženske košarke “Amna Fazlić”

KŽK “Čelik” Zenica će u naredna dva dana biti domaćin festivala ženske košarke “Amna Fazlić”

Košarkaški ženski klub Čelik BH Telecom iz Zenice sutra i prekosutra će biti domaćin 10. festivala ženske košarke “Amna Fazlić”, kojim se prisjećaju mlade košarkašice koja je poginula 29. marta 2010. godine u 18. godini života.

Klub je u njenu čast povukao iz upotrebe dres sa brojem “9” te proteklih godina ogranizirao memorijalne turnire, koji su uglavnom bili i međunarodnog karaktera. Zadnji Festival košarke održan je 2019. godine, a zbog pandemije koronavirusa nije organiziran protekle dvije godine.

– Zbog objektivnih razloga turnir nismo organizirali proteke dvije godine. Pandemija je, kao što znate, zaustavila aktivnosti u cijelom svijetu. Mi smo ponosni da smo ove godine ponovo uspjeli da aktiviramo Festival i nadamo se da ćemo i u budućnosti nastaviti s ovim aktivnostima – kazala je na današnjoj pres-konferenciji predsjednica Kluba Senaida Tabić.

Ona je dodala kako su, upravo zbog još uvijek aktivne opasnosti od zaraze, ove godine odlučili pozvati samo domaće klubove, ali da će nastojati da u budućnosti ponovo internacionaliziraju svoj turnir.

  Irfan Smajlagić novi selektor rukometne reprezentacije BiH

– Ovaj će nam turnir poslužiti da vidimo gdje smo i dokle došli te na čemu trebamo još poraditi, kada je u pitanju i tehnički i taktički dio – kazala je trenerica omladinskih selekcija zeničkog kluba Aldijana Iriškić.

Istakla je da je poznavala te i igrala s rahmetli Amnom Fazlić, a dodala kako će klub i njene saigračice vječno gajiti uspomenu na bivšu juniorsku reprezentativku. Uz zeničke klubove Jumper i Čelik BH Telecom, na parketu Gradske arene “Husejin Smajlović”, ove će godine nastupiti i košarkašice bugojanske Iskre, donjevakufskog Proma, Konjica te tuzlanskog kluba STARTz.

– Turnir počinje sutra u 11.00 sati. Djevojčice su uzrasta od sedam do 15 godina. Imamo i najmlađe učesnike, tzv. mini basket, u kojem će svi biti prvaci. Svi će osvojiti zlatne medalje, jer taj dio nije takmičarskog karaktera.

Pionirke i kadetkinje će odigrati svoje utakmice – kazao je predsjednik Organizacionog odbora Ermin Zukić.

Finale je na programu u četvrtak u 14.00 sati.