Home » LeBron James je postao najbolji strijelac u historiji NBA lige!

LeBron James je postao najbolji strijelac u historiji NBA lige!

Krilni košarkaš Los Angeles lakersa LeBron James je danas postao najbolji strijelac u historiji NBA lige!

James je konačno opravdao svoj nadimak Kralj i zvanično je krunisan postigavši ono što se do sada činilo nemogućim – prestići na vječnoj listi legendarnog Kareema Abdul-Jabbara.

Utakmica Lakersa i Ohlahome je nakratko prekinuta kod rezultata 99:104 u čast LeBrona Jamesa koji je u tom trenutku na meču postigao 36 poena, koliko je bilo potrebno da obori rekord. Do kraja meča je dodao još dva poena, a Lakersi su izgubili 130:133.

Abdul-Jabbar je igrajući za Milwaukee Buckse i Los Angeles Lakerse postigao ukupno 38.387 poena tokom 20 godina duge karijere i 1.560 odigranih utakmica.

Zanimljivo, i Abdul-Jabbar i James su se upisali u historiju NBA lige noseći dres Lakersa. No, dok je KAJ svoj rekord postavio u kultnom Forumu, LeBron je to učinio u 16 kilometara udaljenom Staples Centeru, odnosno Crypto.com Areni, kako se službeno zove dvorana Lakersa.

James je prije današnje utakmice protiv Oklahoma City Thundera na kontu imao 38.352 poena iz 1.409 utakmica tokom 20 godina igranja na NBA parketima u dresovima Clevelanda, Miamija i Lakersa, te mu je trebalo 35 poena da izjednači, odnosno 36 da obori Abdul-Jabbarov rekord.

LeBron je tako postao rekorder i zlatnim slovima se upisao u historiju najjače košarkaške lige svijeta.

Pred četverostrukim prvakom i jednim od najboljih igrača NBA lige u historiji je sada novi izazov, a to je stići i do 40.000 poena kako bi se učvrstio na prvom mjestu i pobrinuo se da više nikada niko ne skine ovaj zaista nevjerovatan rekord.

Izvor: Klix