Home » LG i Samsung očekuju velike zarade

LG i Samsung očekuju velike zarade

Prošle sedmice završen je prvi kvartal 2017. godine, pa su kompanije počele računati koliko su zaradile u protekla tri mjeseca.

Iako službeni rezultati neće biti objavljeni još nekoliko sedmica, stigle su prve procjene mogućih rezultata iz dvije velike južnokorejske kompanije, LG-a i Samsunga.

U LG-u kažu kako je protekli kvartal bio iznimno uspješan za njih, i da su u njemu zabilježili porast dobiti od čak 82 posto. Tromjesečni profit tako je s 812,62 miliona dolara postao najviši u posljednjih osam godina. Kao osnovni generator ovih pozitivnih rezultata izdvajaju vrlo dobru prodaju kućanskih uređaja i televizora, pogotovo onih višeg cjenovnog razreda na koje je kompanija usredotočila svoje napore.

Samsung je u javnost izišao s također pozitivnim pokazateljima. Njihov tromjesečni rezultat je dobit od 8,8 milijardi dolara, što je najbolji kvartalni rezultat u više od tri godine. Zarada bolja od očekivane stigla je prije svega zbog sve veće potražnje za Samsungovim poluvodičkim čipovima, a pripomogli su i dobri prodajni rezultati pametnih telefona donjeg i srednjeg cjenovnog razreda.

U Samsungu su pozitivni što se tiče budućnosti i ove podatke tumače kao prve znakove oporavka nakon lanjskog fijaska s Galaxy Noteom 7, te nedavnog hapšenja de facto prvog čovjeka kompanije Jay Y. Leeja.

Avaz.ba