Home » Lideri EU bez dogovora o ograničavanju cijene ruskog plina

Lideri EU bez dogovora o ograničavanju cijene ruskog plina

Lideri Evropske unije okončali su još jednu debatu bez dogovora o tome da li će ograničiti cijene plina, odlučivši u ranim jutarnjim satima u petak da nastave ispitivati opcije za postavljanje gornje granice troškova.

EU se bori s visokim cijenama energenata koji pokreću inflaciju i povećavaju izglede za recesiju na cijelom kontinentu, a situacija je pogoršana time što je Rusija smanjila dotok plina nakon februarske invazije na Ukrajinu.

Uz ostalo, 27 zemalja već se dogovorilo da napune skladišta plina, ali i da pomognu potrošačima koji sve teže plaćaju račune.

Na samitu u Briselu u četvrtak koji je trajao do kasno u noć, čelnici EU su na kraju podržali prijedloge koje je ove sedmice iznijela Evropska komisija za pokretanje alternativne referentne cijene za prirodni plin i dobrovoljnu zajedničku kupovinu plina, iako će za to biti potrebni zakoni o kojima će se pregovarati u narednim sedmicama.

No, nakon višesatnog pregovora među liderima zemalja EU, ministrima i diplomatama o toj temi, samit je završen oko dva sata ujutro bez konačne odluke o ograničenju cijene plina u EU.

“Sada imamo vrlo dobru i čvrstu mapu puta da nastavimo raditi na temi cijena energije”, rekla je kratko predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U svojim zaključcima sa samita, čelnici EU zatražili su od svojih ministara i izvršne vlasti EU da “podnesu konkretne odluke” o “privremenom dinamičkom koridoru cijena za transakcije prirodnim plinom” koji bi ograničio skokove cijena i gornju granicu cijene plina koji se koristi za proizvodnju električne energije.