Home » Lidl demantovao FIPA-u: Nije tačno da napuštamo BiH

Lidl demantovao FIPA-u: Nije tačno da napuštamo BiH

“Kompanija Lidl BH želi pojasniti kako su netačne vijesti i natpisi u medijima o napuštanju tržišta Bosne i Hercegovine. Na ovaj način želimo opovrgnuti neistinite tvrdnje koje se plasiraju te naglasiti da i dalje aktivno tražimo lokacije za Lidl trgovine širom BiH. Također, intenzivno nastavljamo sa planom zapošljavanja i širenjem našeg tima”, naveli su iz Lidl BH.

Kompanija je tako demantovala jučerašnje navode, nakon što je FIPA izjavila Feni da su neslužbeno doznali da Lidla napušta naše tržište i da će sve resurse i investicijske kapacitete pozicionirati u Turskoj. Naveli su i da obavijest nije službena.

S druge strane, pitali smo Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), zašto iznose ovakve (dez)informacije. U odgovoru za Akta.ba potvrdili su da su iznijeli informacije koje su dobili od drugih medija.

“U posljednjih mjesec dana u medijima se pojavila informacija da Lidl napušta BiH. Agencija FIPA je dobila upit od medija u kojem je zatražena informacija o tome šta znamo o prisustvu, odnosno eventualnom odlasku Lidla s tržišta naše zemlje. U odgovoru smo iznijeli informacije koje smo dobili od drugih medija i u tekstu smo u više navrata isticali da se stoga informacije mogu smatrati nezvaničnim, jer ih nisu izvorno saopštili iz Lidla, nego smo ih i mi dobili iz sredstava informisanja”, dodajući da su upućivali i upućuju na kontaktiranje Lidla radi dobijanja prave informacije.

Govoreći o tome na koji način unapređuju i olakšavaju dolazak investitora (konkretno Lidla) u BiH, potvrđuju da FIPA nije imala direktan kontakt u postupku njihove registracije na tržištu BiH, ali da to ne znači da nikada do sada nije imala sastanak s predstavnicima Lidla.

“Strani investitori u BiH dolaze i putem saradnje s drugim institucijama. Ne dolaze svi investitori u BiH preko FIPA-e. Dužnost FIPA-e je da poveže stranog investitora s domaćim partnerom i projektom, međutim strani ulagač nije dužan da obavještava dalje Agenciju o njegovim daljim koracima i toku pregovora. Eventualno se obrati Agenciji ukoliko se suoči s nekim problemom administrativne prirode u toku svog poslovanja u BiH”, ističu.

Napominju da FIPA u saradnji s drugim nadležnim institucijama radi na otklanjanju administrativnih prepreka u poslovanju stranih investitora na svakodnevnom nivou kako bi doprinijeli bržem pokretanju investicije ili proširenju postojećih kapaciteta.

“Svake godine pripremamo prijedlog mjera za unapređenje konkurentnosti BiH koji usvaja Vijeće ministara BiH i spušta na niže nivoe vlasti radi implementacije s ciljem poboljšanja poslovnog ambijenta i povećanja priliva stranih ulaganja ulaganja”, kažu iz ove Agencije.

Na pitanje da li ispred FIPA-e mogu ponuditi pomoć kako bi im ovom investitoru ubrzali proces prespore administracije i komunikaciju s institucijama od kojih su tražili dozvole, kažu da je FIPA ja glavna adresa za strane investitore u BiH i da stoji na raspolaganju svim investitorima i postojećim i onim koji tek dolaze, da im pruži promoć u smislu saradnje na otklanjanju problema u njihovom poslovanju.

Ipak, konkretne pomoći nema, iako se slažu da je šteta koja se nanese našoj zemlji kada izgubi bilo kojeg investitora nemjerljiva.

“Šteta se dugoročno nanosi imidžu BiH kao interesantnoj lokaciji za strane investicije i šalje se loša poruka drugim stranim ulagačima koji planiraju ili razmatraju mogućnosti ulaganja u našu zemlju. Odgovorni su oni koji ne prepoznaju značaj jednog ovakvog investitora za BiH i koju korist naša zemlja može imati”, zaključuju iz FIPA-e.

Izvor: akta.ba