Home » Lidl planira otvoriti 2.000 radnih mjesta u BiH

Lidl planira otvoriti 2.000 radnih mjesta u BiH

Na sastanku ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i predstavnika kompanije ”Lidl”, izvršnog direktora Deana Suneka i voditelja sektora Marjana Mikovića, istaknuta je zainteresovanost te kompanije za poslovanje na tržištu BiH, što je vidljivo kroz pripremne radove na izgradnji logističkog centra u blizini Sarajeva.

Predstavnici kompanije informisali su Košarca o ambicioznom planu da u narednih nekoliko godina prodajni objekti kompanije ”Lidl” budu prisutni u gradovima i općinama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, koji imaju više od 30.000 stanovnika.

Sa aspekta razvojnih planova, naglašeno je da bi kompanija ”Lidl” u budućnosti mogla otvoriti 2.000 novih radnih mjesta u BiH.

Košarac i predstavnici “Lidla” posebno su se fokusirali na pitanje zastupljenosti domaćih proizvoda u prodajnim objektima ove kompanije.

“Osim mogućnosti za nova zapošljavanja, smatram da je od ključne važnosti da u narednom periodu razgovaramo o tome na koji način i u kojem procentu će biti zastupljeni proizvodi iz Republike Srpske i Federacije BiH. Moj stav je da domaći proizvodi moraju na adekvatan način biti zastupljeni u svim trgovačkim centrima i na tome ću insistirati”, naveo je Košarac.

Dodao je da je ohrabrujuća iskazana spremnost kompanije ”Lidl” da proizvodi iz Republike Srpske i Federacije BiH budu na odgovarajući način pozicionirani u njenim trgovačkim marketima, u skladu sa standardima te kompanije.

Košarac je najavio da će u narednom periodu biti organizovan sastanak predstavnika nadležnih entitetskih institucija i prepoznatljivih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH sa predstavnicima “Lidla”.

“Kompanija ‘Lidl’ prepoznatljiva je na svjetskom i evropskom tržišu, a prisutna je i na regionalnim tržištima poput Srbije i Hrvatske. Raduje me njihovo opredjeljenje i spremnost da u budućnosti posluju u Republici Srpskoj i Federaciji BiH”, naveo je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: akta.ba