Home » Ljubljana: Muftija Grabus, Janković i Bandić na gradilištu džamije

Ljubljana: Muftija Grabus, Janković i Bandić na gradilištu džamije

Ljubljanski muftija Nedžad ef. Grabus u utorak 18. maja na gradilištu ljubljanske džamije primio je ljubljanskog i zagrebačkog gradonačelnika Zorana Jankovića i Milana Bandića, prenosi bh. novinska agencija Patria. Bandić je kazao da Zagreb i Ljubljana mogu biti primjer ostalim evropskim gradovima.

– Mi živimo multikulturno i to je naša najveća pobjeda – kazao je Bandić.

U toku izrada minareta
U toku izrada minareta

Bandić je prilikom obilaska gradilišta, gdje se polako približava kraju prva faza gradnje, više puta istakao dobre odnose Zagreba i Ljubljane. Janković je kazao da je razmjena iskustava među gradovima dragocjena.

Muftija Grabus je prilikom Bandićeve posjete kazao kako je Zagreb za slovensku Islamsku zajednicu ”određena inspiracija”, posebno Islamska zajednica u hrvatskoj prijestolnici. Ljudi, prema mišljenju Grabusa, u Zagrebu nisu integrisani već su sastavni dio društva.

Muftija je kazao da će do kraja septembra završiti sa prvom fazom građevinskih radova, a cijeli kompleks trebao bi biti završen u narednoj godini.

Kada su u pitanju finansijska sredstva, Islamska zajednica i kod druge faze izgradnje računa na pomoć iz Katara. Muftija Grabus je kazao da će pokrenuti incijativu za uređenje željezničkog muzeja i njegove okolice koji se nalazi u neposrednoj blizini Islamskog kulturnog centra.

Patria