Home » Ljudski dijelovi tijela iz aviona EgyptAir ukazuju na eksploziju

Ljudski dijelovi tijela iz aviona EgyptAir ukazuju na eksploziju

Ljudski dijelovi tijela, pronađeni nakon pada aviona EgyptAira sa 66 putnika i članova posade ukazuju da se u letjelici dogodila eksplozija koja je prouzrokovala njen pad, izjavio je egipatski stručnjak za forenziku, prenosi Anadolu Agency (AA).

Neimenovani stručnjak dio je egipatskog tima istraživača i lično je pregledao ostatke tijela u mrtvačnici u Kairu. Naveo je da su svih 80 pronađenih dijelova tijela, koji su dopremljeni u Kairo, mali i da “nema nijednog čitavog dijela tijela, kao što je ruka ili glava”.

“Logično objašnjenje bi bilo da se avion srušio usljed eksplozije“ zaključio je.

Avion sa 66 putnika i članova posade, u četvrtak 19. maja, na letu iz Pariza prema Kairu nestao je iznad istočnog Mediterana, nakon što je ušao u egipatski vazdušni prostor. Nedugo zatim utvrđeno je da je avion pao u Sredozemno more.

  U Zagrebu svečano otvoreno 28. međunarodno takmičenje učača Kur'ana

Spasilački timovi pronašli su nekoliko vanjskih dijelova letjelice, sjedišta iz aviona, lične stvari putnika te nekoliko tijela.

Potraga je usmjerena na trup aviona za kojeg se vjeruje da je na morskom dnu, a u kojem se nalaze crne kutije koje će otkriti uzroke pada aviona.

Jučer je egipatski predsjednik Abdel Fatah el-Sisi naložio angažman egipatske podmornice koja može pretraživati na 3.000 metara ispod mora.

U ponedjeljak je Francuska služba za istrage avionskih nesreća (BEA) saopćila kako je pilot koji je upravljao avionom zatražio od egipatskih kontrolora leta da mu omoguće prinudno slijetanje nekoliko trenutaka prije pada aviona.

Prema podacima aviokompanije, u avionu se nalazilo 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana, te po jedan državljanin Velike Britanije, Belgije, Portugala, Alžira, Čada, Kanade, Sudana, Kuvajta i Saudijske Arabije.

AA