Home » Lukavačka cementara dobila novog vlasnika

Lukavačka cementara dobila novog vlasnika

Talentis International Construction Investments Kft. iz Mađarske je novi vlasnik Lukavac Cementa. Krajem prošle sedmice zvanično je okončan proces akvizicije koji je trajao više mjeseci te su uspješno ispunjeni svi uvjeti koji su bili sadržani u kupoprodajnom ugovoru.

Lukavačka fabrika za proizvodnju cementa osnovna je davne 1974. i naredne godine slavi velikih 50 godina svog postojanja. Zahvaljujući jednoj od najuspješnih privatizacija u BiH, od 2001. godine se snažno razvija i postaje prepoznatljiv brend. Velikim investicijama u savremene tehnologije u proteklih 20-ak godina unaprijeđeni su proizvodni kapaciteti, ali realizirano i niz projekta od društvenog značaj koji doprinose razvoju grada Lukavca, Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz ove kompanije.

– Lukavac Cement d.o.o. kao bh. lider u proizvodnji cementa, koji je i tokom 2023. ostvario zavidne rezultate, i nadalje će djelovati u skladu sa svojom zacrtanom poslovnom strategijom, s posebnim fokusom na inovativni razvoj i još bolje pozicioniranje proizvoda kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Jako nam je važno stalno harmonizirati ekonomske, okolišne i društvene aspekte s ciljem postizanja bolje, održive budućnosti. Želim naglasiti da upravljačka struktura kompanije ostaje potpuno ista, bez ikakvih promjena, u punom kapacitetu nastavljamo saradnju s našim partnerima i kupcima – kazao je Stjepan Kumrić, generalni direktor Lukavac Cementa.

Lukavačka cementara, inače poznata po korištenju alternativnih goriva u svom proizvodnom procesu, zadovoljava sve visoke norme Evropske unije, te promjena vlasničke strukture otvara samo dodatne mogućnosti za njen dalji uspješan napredak i razvoj u skladu sa najvišim standardima, navodi se u saopćenju.