Home » Makarska spremno dočekuje goste iz BiH i svijeta: Provjerili smo kakve cijene mogu očekivati turisti

Makarska spremno dočekuje goste iz BiH i svijeta: Provjerili smo kakve cijene mogu očekivati turisti

Sa prvim danima juna i najavom ljetnjeg perioda, Dalmacija se polako priprema za dolazak većeg broja turista. Neki su već krajem maja stigli u Hrvatsku, a jedno od nezaobilaznih mjesta na južnom dijelu Jadrana svakako je i Makarska.

Kako se može vidjeti na fotografijama koje je zabilježio fotoreporter portala Klix.ba, u ovom gradu koji već decenijama predstavlja jednu od omiljenih lokacija bh. državljana sve je spremno za novu turističku sezonu.

Jednodnevni i višednevni turistički aranžmani za boravak na Pelješcu i drugim otocima već su u ponudi, a kafići i restorani uskladili su cijene kako sa novom valutom (euro), tako i sa drugim faktorima koji prema njihovom mišljenju utječu na konačnu cijenu proizvoda.

 

Naravno, kada se govori o restoranima, ono što najviše građane interesuje jesu cijene određenih jela i pića. Tako se u jednom restoranu u dnevnoj ponudi mogu naći punjene paprike s pire krompirom po cijeni od devet eura kao i grah sa kobasicom za koji će turisti morati izdvojiti sedam eura.

Teleće pečenje s pire krompirom i zapečenim grahom procijenjeno je na deset eura. Također, u ponudi su i juhe pa je tako za teleću ili riblju juhu potrebno izdvojiti 3,5 eura.

Ovisno o tome koji restoran odaberete, mijenja se i sama širina ponude. U jednom od najstarijih restorana koji je otvoren još 1980. godine, za 100 grama dalmatinskog pršuta morat ćete izdvojiti 20 eura.

Cijena tartar bifteka (200 grama) koji se priprema ispred gosta za stolom kreće se od 60 eura, dok će se za tartar od tune izdvojiti 18 eura.

Cijene juha kreću se od šest do sedam eura, ovisno o izboru.

Naravno, kada ste na moru, jela koja se nameću sama po sebi su ribe, rakovi i školjke. U ovom restoranu ćete za kilogram svježe ribe po izboru morati izdvojiti 69 eura. Cijena kilograma škampi je 65 eura, a kilogram lignji na žaru košta 57 eura.

Naravno, svaki do restorana uključuje i deserte, a u ponudi se mogu naći palačinke, mus od čokolade, soufle i rožata – tradicionalna dalmatinska slastica. Cijene deserta kreću se od sedam do 19 eura.

 

Za one koji na moru ne mogu provesti vrijeme, a da ne probaju neki od bh. specijaliteta, pojedini restorani su u ponudu uvrstili i ćevape kao i pljeskavice.

Za ćevape i pomfrit, turisti će tako morati izdvojit 8,5 eura, dok će za punjenu pljeskavicu izdvojiti 10 eura.

Pored hrane, zanimljivo je istaknuti i cijene parkinga u ovom gradu, tačnije u Zoni 1. Kako je navedeno, od 1. juna do 30. septembra, radnim danom, vikendom i blagdanima od 6 sati pa sve do dva sata iza ponoći turisti će za jedan sat parkinga izdvojiti četiri eura.

Sa završetkom sezone, od 1. oktobra pa sve do 31. maja 2024. godine, cijena parkiranja za jedan sat bit će 0,90 eura.

Kao i u ranijim godinama, na Makarskoj rivijeri očekuje se najveći broj gostiju upravo iz Bosne i Hercegovine, Poljske i Njemačke, a vlasnici hotela i privatnih smještaja očekuju kako će sezona imati otprilike iste rezultate kao i prethodna koja je ocijenjena kao jednom od boljih sezona u proteklih nekoliko godina.

Konkretno, kada se govori o Makarskoj, ovaj grad je tokom 2022. godine evidentirao 290.807 dolazaka turista te je ostvareno ukupno 1.630.145 noćenja.

Najviše noćenja ostvarili su turisti iz Poljske (253.489), nakon čega slijede njemački turisti sa 225.787 noćenja te turisti iz Bosne i Hercegovine sa 173.216 noćenja.

Izvor: klix.ba