Home » Makedonija: Migranti probili ogradu, policija odgovorila suzavcem

Makedonija: Migranti probili ogradu, policija odgovorila suzavcem

Nekoliko stotina migranata probilo je ogradu na grčko-makedonskoj granici, a makedonska policija je ispalila suzavac i šok bombe. Zasad nema izvještaja o povrijeđenima ili uhapšenima, prenose agencije.

Migranti, koji su uzvikivali “Otvorite granice” i bacali kamenice na makedonske policajce, morali su da se povuku pred policijom.

Policija je ranije saopćila da se oko 500 migranata probilo kroz redove grčkih policajaca, kako bi došli do ograde koja dijeli Grčku i Makedoniju. Migranti su ogradu uspjeli da probiju koristeći drveni bat, koji se koristi za probijanje teških vrata.

Na hiljade izbjeglica našlo se “zaglavljeno” na granici Grčke i Makedonije, dok čekaju da ih makedonske vlasti puste da nastave put ka zapadnoj Evropi.

Grčka policija navodi da se u blizini graničnog prelaza Idomeni nalazi oko 6,5 hiljada ljudi, kao i da je 500 premješteno u na brzinu podignuti kamp oko 20 kilometara dalje.

Makedonske vlasti sinoć su pustili preko granice oko 300 Sirijaca i Iračana, nakon čega je prolaz zatvoren.

Skoplje je saopćilo da će propuštati samo onoliko ljudi koliko propušta Srbija, koja je poslije Makedonije sljedeća na takozvanoj balkanskoj izbjegličkoj ruti.

Usljed toga je u Grčkoj došlo do nakupljanja velikog broja izbjeglica, a tamošnje vlasti navode da u toj zemlji trenutno ima više od 22 hiljade izbjeglica.

BHRT

Tags