Home » Martinović prilikom iznude pitao Ahmića: Hoćeš li da mu slomimo ruku?

Martinović prilikom iznude pitao Ahmića: Hoćeš li da mu slomimo ruku?

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda u Visokom potvrdio je 19. juna optužnicu protiv Marinka Zovke, Ajlina Ahmića i Harisa Martinović zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično djelo “Iznuda” iz člana 295. stav 2. a u vezi sa članom 31. Krivičnog zakona Federacije BiH.

Kako stoji u optužnici, Zovko, Ahmić i Martinović su od marta 2016. godine sve do januara 2017. godine, kada su i uhapšeni, na području općine Visoko, zajedno, s ciljem da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, ozbiljnom prijetnjom A.S. prisilili da na štetu svoje imovine isplati novčane iznose od 5.000 KM i 250 eura, i preda terensko motorno vozilo marke Land Rover, crne boje, godina proizvodnje 2007., u vrijednosti od 60.000 KM i mašinu za izradu čeličnih armaturnih mreža, plave boje, tip 200 marke “Kaluđerica” u vrijednosti od 40.000 KM, na način da je Marinko Zovko sa svog mobitela pozvao A.S. na njegov mobitel i ugovorio sastanak u UO “Kameni dvorac” na koji su došli i Ahmić i Martinović zvani “Harko”.

– Kada je osumnjičeni Zovko saopštio A. S. da navodni dug prema njemu iz ranijih poslovnih odnosa iz 2011. godine od 180.000 KM prenosi na Ahmića i Martinovića, pa kada je A. S. tražio da mu Zovko objasni o čemu se radi, osumnjičeni Martinović zvani “Harko” je uputio ozbiljne prijetnje prema A.S. riječima:

“Hoćeš li da mu slomimo ruku, pa kada izađe iz bolnice da onda razgovaramo”, zbog kojih je prijetnji i straha, bojeći se za svoj život i život porodice, A.S. pristao na to, da bi u narednom periodu po telefonskim pozivima osumnjičenog Ahmića i osumnjičenog Martinovića zbog tih ozbiljnih prijetnji dao vozilo marke Land Rover, vrijednosti 60.000 KM, mašinu za izradu čeličnih armaturnih mreža u vrijednosti od 40.000 KM.

  Izvršeni novi pretresi u slučaju "Bosnalijek", uhapšena jedna osoba
Marinko Zovko

Ta je mašina odvezena u firmu osumnjičenog Zovko Marinka u Žepče. Dao je 5.000 KM osumnjičenom Ajlinu Ahmiću u mjestu Jošanica, te 28. decembra 2016. godine novčani iznos od 250 eura u ugostiteljskom objektu na području Sarajeva, uz prijetnje da će mu zapaliti kuću i isjeckati ga na komade ako do 6. januara 2017. godine ne isplati iznos od 10.000 eura kao kamate na preostali dug od 100.000 KM koji treba platiti do 1. marta 2017.godine-

Na što je A. S. i pristao zbog straha za svoj život i život svoje porodice i imovine – navodi se u optužnici.

Međutim, kako stoji u optužnici, A.S. tog dana nije predao dogovoreni iznos novca iz razloga što osumnjičeni nisu došli u dogovoreno mjesto i vrijeme, na koji način su A.S. oštetili za iznos od 105.500 KM.

Podsjetimo, u okviru akcije “Piramida” vršeni su pretresi nekoliko objekata i stanova na području Sarajeva i Zenice.

Tom prilikom izuzeti su određeni predmeti, zaplijenjena je veća količina novca u različitim apoenima, vatreno oružje, municija, više mobitela i SIM kartica, bilješke, rokovnike i dokumentaciju te druge predmete koji mogu služiti kao dokazi.

Fokus.ba