Home » Mijenja se sporazum o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji

Mijenja se sporazum o zapošljavanju bh. radnika u Sloveniji

Mijenja se sporazum o zapošljavanju – Ministarstvo rada, porodice, socijalnih pitanja i jednakih mogućnosti Slovenije pojačalo je aktivnosti na izmjeni ugovora o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Sloveniji, saopćeno je iz slovenačkog ministarstva.

Glavni razlog sastanaka je član sporazuma koji predviđa da radnik iz Bosne i Hercegovine mora biti vezan za jednog poslodavca prvu godinu rada. Promjene će ići u smjeru veće zaštite prava radnika i sprječavanja nezakonitog iskorištavanja, socijalnog dampinga i nelojalne konkurencije.

Nakon prošlosedmičnog sastanka Međudržavne komisije za praćenje provedbe sporazuma o zapošljavanju državljana BiH, istaknuto je da je glavni razlog sastanaka je član sporazuma koji predviđa da radnik iz Bosne i Hercegovine mora biti vezan za jednog poslodavca prvu godinu rada u Sloveniji. To se u praksi pokazalo štetnim, jer ti radnici nemaju pravo slobodno mijenjati poslodavca te su tokom ove godine često izloženi zloupotrebama koje se zbog jednogodišnjeg ugovora često i ne prijavljuju, objasnili su.

  Muškarac se ubio nakon što je provalio barijeru američkog Capitola

Ministar rada Luka Mesec je na sastanku istaknuo kako je “cilj Slovenije poboljšati zaštitu radnika iz okruženja i u interesu Slovenije, da svi radnici koji rade u Sloveniji budu ravnopravni.

Izvor: Faktor