Home » Ministar privrede u Vladi ZDK Samir Šibonjić dao je intervju turskom dnevnom listu “Milli Gazete”

Ministar privrede u Vladi ZDK Samir Šibonjić dao je intervju turskom dnevnom listu “Milli Gazete”

Ministar privrede u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Samir Šibonjić dao je intervju turske dnevni list “Milli Gazete”, koji je objavljen jutros u printanom i elektronskom izdanju ovog lista. Novinar Abdussamet Karatas razgovarao je sa Šibonjićem o prilikama koje se turskim privrednicima nude u ZDK i BiH, a ministar Šibonjić je pozvao sve potencijalne investitore da uspostave direktan kontakt.

– Industrija našeg kantona, koji se nalazi u sredini Bosne i Hercegovine, konstantno se razvija i njen izvoz se stalno povećava. Ovde imamo ljude koji vole da rade. Konkretno, imamo metalnu, prehrambenu, namještaj, tekstil, mašine, autodijelove, rudarstvo, industriju proizvodnje električne energije. Nalazimo se na veoma strateškom mjestu što se tiče lokacije, nalazimo se usred Bosne i Hercegovine. Imamo rudnike, veliku termoelektranu, naša elektrodistributivna mreža je jako dobra, imamo 22 velike i male industrijske zone u našem Kantonu. Imamo izvozno orijentiranu industriju i vidimo Bosnu i Hercegovinu i našu regiju kao priliku, posebno za kompanije koje izvoze iz Turske u Evropu. Prevoz je moguć i cestom i željeznicom. Imamo luku Ploče na Jadranskom moru, dobru željezničku mrežu i u prosjeku smo udaljeni 70 kilometara od dva međunarodna aerodroma, rekao je između ostalog za ovaj list šibonjić i dodao –

– Najbolja prednost za ljude koji će ulagati u našu zemlju i kanton; Imamo ljude koji znaju posao, dobro su obrazovani i vole da rade. Budući da su Bosanci dobar i gostoljubiv narod, ovdje neće imati problema nikakvi strani investitori i turisti. Osim toga, naša lakoća transporta i naša blizina evropskom tržištu također su velika prednost. Porez na dobit, električna energija i troškovi rada su niži u Bosni i Hercegovini u odnosu na sve evropske zemlje. Svake godine imamo rastuću ekonomiju i cilj nam je otvoriti više fabrika i spriječiti mlade ljude da migriraju u inostranstvo. Trenutno, posebno Njemačka i evropske zemlje nude vrlo dobre plate za privlačenje mladih ljudi u BiH, to može biti veoma ozbiljan problem za nas u budućnosti i pozivamo investitore u Tursku, posebno one koji izvoze u Evropu, rekao je.

Cijeli intervju NA LINKU.