Home » Mišljenje stručnjaka: Prerani povratak na teren nakon korone može završiti fatalno za sportiste

Mišljenje stručnjaka: Prerani povratak na teren nakon korone može završiti fatalno za sportiste

Zdravstvena komisija Olimpijskog komiteta BiH preporučila je smjernice za vrhunske sportiste, njihove ljekare i trenere, a koje se odnose na postepeni povratak na teren nakon infekcije koronavirusom koja može stvoriti različitu kliničku sliku, od asimptomatskog do kritičnog oblika bolesti Covid-19, piše Klix.ba.

Posljedice zbog preranog povratka na teren nakon koronavirusa mogu biti fatalne za sportiste. Naime, često u želji ostvarenja vrhunskih rezultata sportisti zanemaruju svoje zdravlje.

Motivisana željom da pomogne našim sportistima, komisija je kreirala protokol postepenog povratka na teren nakon zaraženosti koronavirusom. Bitno je učiniti odgovarajuće dijagnostičke procedure u određenim momentima, kako bi se rizik od neželjenog događaja sveo na minimum.

– Sportisti, klupski ljekari i treneri moraju biti svjesni dužine i težine povratka na teren- kazao je doc. dr. Dženan Jahić, predsjednik Zdravstvene komisije OK BiH.

Mr.sci.dr. Nihad Selimović, član Izvršnog komiteta i koordinator Zdravstvene komisije OK BIH, kazao je da ovaj protokol predstavlja prvi dokument ove vrste u BiH.

– U njemu su sublimirana iskustva respektabilnih svjetskih institucija i kao takav trebao bi imati veliku primjenu u našem sportskom sistemu. Protokol prije svega treba da posluži našim sportistima, ljekarskim timovima u sportskim klubovima i reprezentacijama. U njemu su definisane jasne smjernice kada sportista nakon preležane bolesti uzrokovane koronavirusom može da se vrati na teren- kazao je Selimović.

Olimpijski komitet BiH će ovaj dokument proslijediti svim strukovnim sportskim savezima BiH, a potom će savezi proslijediti klubovima i sportistima.

Osim Jahića i Selimovića u izradi protokola učestvovali su i ostali članovi Zdravstvene komisije OK BiH i to prof. dr. Reuf Karabeg, prim. dr. Taib Delić, doc. dr. Marko Ostojić, prof. dr. Adnan Hadžimuratović, mr.sci.dr. Semin Bećirbegović, mr.sci.dr. Anes Talović, prof. dr. Gordana Bukara Radujković, doc. dr. Vedran Markotić i mr.sci.dr. Jelena Soldo.