Home » MMF zna što i svi mi: Entitetske razvojne banke u raljama politike!

MMF zna što i svi mi: Entitetske razvojne banke u raljama politike!

Pored uslova koje MMF diktira oko Banke Srpske, izlazak izvršne vlasti RS iz bankarskog sektora, tačnije iz Kreditnog odbora Investiciono-razvojne banke do Banke Srpske, bio je jedan od neupitnih uslova kreditnog aranžmana sa MMF-om, piše novinska agencija Patria.

U ovom Kreditnom odboru bili su premijerka RS Željka Cvijanović, ministar finansija RS Zoran Tegeltija, ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić te premijerkina savjetnica Đuka Huremović i Tegeltijin savjetnik Dalibor Tomaš.

Banka bez ozbiljnih plasmana

Dvije entitetske banke voze politički paralel slalom. U Razvojnoj banci Federacije BiH bio je javni politički izbor direktora od SDA. Kao svoj i stranački prijedlog prvi čovjek SDA Bakir Izetbegović lansirao je Salku Selmana.

I HDZ BiH je tražio poziciju direktora Razvojne banke Federacije BiH. Na identičan način su napravljeni nadzorni odbori. U novi NO od strane SDA  imenovan je Mustafa Mujezinović, a onda se iznenada povukao, a na njegovo mjesto je došao  nekadašnji zamjenik ministra finansija BiH Fuad Kasumović, zatim prvi direktor Razvojne banke Asim Omanić, te Amir Avdić.

Od strane HDZ-a BiH imenovani su  Željko Karačić, savjetnik gradonačelnika Grada Mostara za finansije, Anamarija Boban i Zvonko Landeka, bivši direktor Rudnika boksita iz Posušja. Fuad Kasumović je odmah nakon dolaska na poziciju uočio da su finansijski pokazatelji banke negativni. Da su vrlo loši plasmani kredita jer oko 60 posto kapitala banke nije plasirano. I kapital banke je, tvrdio je Kasumović, bio problematičan.

Umjesto da se banka stavi pod lupu, nastavljeno je da se radi kao da ništa nije bilo. U kuloarima se i danas govori da je banka godinama plasirala kredite gubitnicima, da su niz vodu bačeni milioni maraka, a da sve to sadašnja Skupština na čelu sa premijerom Novalićem pokušava sakriti od javnosti.

Nepoznato stanje u Razvojnoj banci

Zašto nova rukovodna garnitura RB-a nije nikada napravila reviziju poslovanja? Zašto Vlada Federacije nije nikada zatražila kontrolu plasmana i dugova prema banci? Mnogi su skloni tvrditi da su zabrane i blokade kontrola došle od HDZ-ovih članova NO-a, jer su se ovoj stranci dijelili i „zaboravljali“ svakakvi politički krediti.

Na drugoj, SDA-ovoj strani je jednak stranački uticaj. Govori se kako je klijent Razvojne banke bio „Cimos“ dok je na njegovom čelu bio premijer Novalić.

Dakle, banka je u rukama Vlade, a ključnu ulogu u postavljanju direktora i NO-a imaju stranke, što je najgora moguća politička ovisnost. Kako postavljaju svoje stranačke kadrove, tako i posluju rizično, bez puno finansijskih ekonomskih rezona. MMF za sada i ne ispostavlja uslove oko političkih utjecaja na Razvojnu banku Federacije.