Home » Susretom na najvišem nivou Putin i Erdogan najavili obnovu svih veza

Susretom na najvišem nivou Putin i Erdogan najavili obnovu svih veza

Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je svom turskom kolegi Recepu Tayyipu Erdoganu kako se nada da bi Ankara mogla u potpunosti obnoviti red i mir nakon propalog vojnog udara prošlog mjeseca, rekavši u utorak da se Moskva uvijek protivila neustavnim akcijama.

Erdoganova posjeta Rusiji dolazi u vrijeme kada su odnosi Turske s Evropom i Sjedinjenim Državama zategnuti zbog zabrinutosti zapada načinom na koji se Ankara bavi posljedicama propalog puča u kome je ubijeno više od 240 ljudi.

Putin, jedan od prvih svjetskih čelnika koji je pozvao turskog lidera kako bio mu ponudio podršku nakon puča, pozicionirao se kao pouzdani saveznik čak i pored toga što su odnosi između Moskve i Ankare bili pogođeni krizom turskim obaranjem ruskog vojnog aviona u blizini sirijske granice krajem prošle godine.

Pozdravljajući Erdogana u palati iz carske ere u neposrednoj blizini svog rodnog grada, Putin je nagovijestio u utorak kako je spreman da poboljša odnose s Turskom, za koje je izjavio da su pali na veoma nizak s istorijski najviših nivoa.

”Vaša posjeta danas, koju ste učinili uprkos istinski složenoj unutrašnjoj političkoj situaciji u Turskoj, pokazuje da svi želimo da ponovo pokrenemo dijalog i da obnovimo naše veze”, izjavio je Putin, u preliminarnim komentarima prije nego što su dvojica čelnika održali razgovore.

Putin je potom ponudio Erdoganu moralnu podršku u bavljenju posljedicama prošlomjesečnog propalog puča.

”Želim ponovo reći da je naša principijelna pozicija da smo uvijek kategorički protiv svakih pokušaja neustavnih akcija”, izjavio je Putin.

”Želim izraziti nadu da će pod vašim rukovođenjem turski narod biti u stanju da se nosi s kompletnim problemom (posljedicama puča) i da će mir i ustavni poredak biti obnovljeni”, kazao je.

Rusija je uvela trgovinske sankcije Turskoj nakon obaranja njenog aviona, a broj ruskih turista koji su posjetili tu zemlju opao je za 87 posto u prvoj polovini 2016.

Erdogan je izjavio da Turska ulazi u “veoma drugačiji period” u svojim odnosima s Rusijom i da će solidarnost između dvije zemlje pomoći u rješavanju regionalnih problema.

On bi se također mogao nadati da će njegova posjeta Rusiji dati pauzu za razmišljanje nekima na Zapadu koji su nervozni zbog perspektive ponovnog približavanja između Moskve i Ankare u vrijeme kada su odnosi Turske s EU i NATO-m zategnuti, prenosi Reuters.

N1info