Home » MUP ZDK: Racije tokom vikenda

MUP ZDK: Racije tokom vikenda

Dana 19.02.2016. godine, u noćnim satima, od strane policijskih timova na području Visokog, Kaknja i Zenice su planirane i organizovane racije, u okviru kojih su vršeni detaljni pregledi ugostiteljskih objekata, lica u objektima i sportskih kladionica, saopćeno je iz MUP-a ZDK, prenosi agencija Patria.

U okviru ovih aktivnosti na području Visokog su izvršeni pretresi dva ugostiteljska objekta, te izvršene racije u jedanaest ugostiteljskih objekata. Takođe su u užem gradskom području postavljena četiri kontrolna punkta sa ciljem pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, kojom prilikom je izvršena kontrola i pregled većeg broja vozila i lica.

Na području Kaknja su izvršeni pretresi dva ugostiteljska objekta, te racije u četiri ugostiteljska  objekta. Tom prilikom su pronađena i oduzeta tri noža, te manja količina biljne materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu. Sporna materija je privremeno oduzeta i bit će predmet potrebnih vještačenja. Izvršenim pregledima na kontrolnim punktovima, koji su takođe postavljeni u užem gradskom području u Kaknju, je izvršen pregled većeg broja vozila i lica, kojom prilikom je pronađeno i oduzeto pet noževa i jedna palica.

Na području Zenice u toku protekle noći su izvršeni pregledi četrnaest ugostiteljskih objekata, kojom prilikom su angažovani i pripadnici Specijalne policijske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojkog kantona.

Dan prije, 18. februara u Visokom su uhapšena dva lica koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela: teška krađa, krađa, izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara. Protiv pet lica, od čega tri maloljetna Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona bit će dostavljen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivična djela “Krađa” iz člana 286. Krivičnog zakona FBiH, “Teška krađa” iz člana 287. Krivičnog zakona FBiH, “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. Krivičnog zakona FBiH, ” Paljevina” iz člana 301. Krivičnog zakona FBiH, “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. Krivičnog zakona FBiH i krivično djelo iz člana 52. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije Zeničko-dobojskog kantona.