Home » Na liječenje u UAE iz Gaze stiglo 15-ero djece i članova porodica

Na liječenje u UAE iz Gaze stiglo 15-ero djece i članova porodica

Petnaest osoba iz Pojasa Gaze sletjelo je u Abu Dhabi kasno u subotu, prvim letom u okviru inicijative da se 1.000 palestinske djece i njihovih porodica preveze u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

– Prvi avion s 15 osoba, uključujući djecu i njihove porodice, stigao je u UAE, u sklopu inicijative šeika Mohameda bin Zayeda Al Nahyana, predsjednika UAE, za pružanje medicinskog tretmana za 1.000 djece u pratnji njihovih porodica iz Pojasa Gaze u bolnicama UAE” – navedeno je iz Ministarstva vanjskih poslova Emirata, javlja Agencija Anadolija.

Avion je poletio s aerodroma Al-Arish u Egiptu, a sletio je na međunarodni aerodrom Abu Dhabi prevozeći djecu kojoj je potrebna hitna medicinska pomoć, uključujući one s teškim povredama i opekotinama, kao i oboljele od raka, saopćeno je iz Ministarstva.

Pomoćnik ministra vanjskih poslova za zdravstvo Maha Barakat naglasio je da su medicinsko i zdravstveno osoblje i bolnice u UAE spremni primiti preostalu djecu i njihove porodice, pružiti im sveobuhvatnu zaštitu kao i specijalizovane usluge u skladu s međunarodnim standardima i osigurati da se potpuno oporave prije sigurnog povratka.

Barakat nije precizirao datum dolaska ostalih grupa za koje se očekuje da će biti prebačene zrakom u sklopu inicijative.