Home » Na sjeveru Kosova oštećene dvojezične prometne ploče

Na sjeveru Kosova oštećene dvojezične prometne ploče

Na sjeveru Kosova gdje Srbi čine većinu tijekom noći oštećeno je više od polovice dvojezičnih prometnih ploča koje su postavljene u četvrtak nakon što su uklonjene ploče s ćiriličnim natpisima mjesta.

Iz kosovskog Ministarstva okoliša i infrastrukture priopćeno je kako su preuzeli obvezu da na sjeveru Kosova kao i na cijelom teritoriju te zemlje uklone prometne znakove Srbije ispisane ćirilicom te da ih zamijene službenim oznakama naselja.

Ministar okoliša i infrastrukture Liburn Aliu kazao je kako je akcija organizirana u skladu sa zakonima Kosova gdje su službeni jezici albanski i srpski.

Nakon izbora na sjeveru kosova koje su Srbi bojkotirali vlast u četiri općine nastanjene u većini Srbima preuzeli su gradonačelnici etinčki Albanci i to uz asistenciju policije. Nakon toga došlo je do pojačanih tenzija pa su se u svibnju prošle godine u  Zvečanima tijekom prosvjeda Srbi sukobili s vojnicima KFOR-a, misije NATO-a na Kosovu.

Iz Europske unije je zatraženo da se na sjeveru Kosova organiziraju novi izbori a lokalni Srbi organizirali su potpisivanje peticije za smjenu albanskih gradonačelnika.

Tags