Home » Najstariji franjevac Berard Ante Berčić preminuo u 106. godini

Najstariji franjevac Berard Ante Berčić preminuo u 106. godini

U franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u Puli fra Berard je došao 1978., gdje je proveo 38 godina obavljajući razne službe

Fra Berard Ante Barčić, najstariji član Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, te najstariji franjevac na svijetu, umro je u utorak u pulskoj Općoj bolnici u 106. godini života, 91. godini redovništva i 83. godini svećeništva, priopćeno je iz Porečko-pulske biskupije.

Kako prenosi Hina, fra Berard rođen je u selu Kampor na otoku Rabu 22. rujna 1910., gdje je završio pučku školu, nižu državnu klasičnu gimnaziju 1925. u Senju, a višu klasičnu gimnaziju u Dubrovniku i Splitu.

Dječačka želja da postane franjevac uslišana je 1925., kada je u Dubrovniku na svoj rođendan, 22. rujna, obukao franjevački habit te dobio redovničko ime Berard, po prvom franjevačkom mučeniku. Godine 1928. položio je prve redovničke zavjete.

Teološki studij pohađao je u Splitu, a za svećenika je zaređen 1933. godine. Poslije svećeničkog ređenja otišao je na studij prirodnih znanosti u Zagreb gdje je diplomirao 1938. godine.

Nakon II. svjetskog rata u Pazinu je otvorena biskupska klasična gimnazija gdje je fra Berard predavao prirodne znanosti od 1945. do 1951. godine.

U franjevački samostan sv. Antuna Padovanskog u Puli fra Berard je došao 1978., gdje je proveo 38 godina obavljajući razne službe. Dok ga je zdravlje služilo, aktivno je pomagao u župnom pastoralu, posebno u radu s Neokatekumenskom zajednicom.

(Fena/SB)