Home » NAKON OSVOJENOG SVJETSKOG TRONA: Bahrudin Mahmić i Ahmed Krnjić bez podrške vlasti medalje donijeli u Zenicu

NAKON OSVOJENOG SVJETSKOG TRONA: Bahrudin Mahmić i Ahmed Krnjić bez podrške vlasti medalje donijeli u Zenicu

U press centru Gradske arene “Husejin Smajlović” u Zenici, danas je održana konferencija za medije, na kojoj je riječi bilo o velikom uspjehu takmičara Kluba borilačkih vještina “Isak” Zenica na Svjetskom amaterskom prvenstvu u kickboksu, koje je prošle sedmice održano u Budimpešti.

Javnosti su se obratili svjetski prvak u WAKO kickboksu Bahrudin Mahmić, viceprvak u K1 Ahmed Krnjić, Husein Selimović, trener KBV “Isak” i jedan od pomoćnika u reprezentaciji BiH i Refik Begić, koji su istakli da su zahvaljujući sponzorima i prijateljima uspjeli otići prvo na pripreme, a zatim i na samo prvenstvo, naglašavajući da pomoć od institucija nisu dobili.

Viceprvak u K1, ujedno i student druge godine Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici, Ahmed Krinjić, naglasio je da su za nastupe na ovogodišnjem svjetskom prvenstvu jedino zaslužni sponzori i prijatelji kluba. Ahmed je u Budimpešti imao četiri borbe, te kako ističe zadovoljan je konačnim ishodom: “Nastup na Svjetskom prvenstvu za nas je prošao vrlo dobro, skoro pa odlično. Ja sam imao četiri borbe. U prvom kolu sam radio sa predstavnikom Turske, u četvrtfinalom meču sastao sam se sa predstavnikom Moldavije profesionalnim prvakom svijeta, u polufinalom meču sa akutelnim prvakom Evrope i drugoplasiranim sa ovogodišnjih Svjetskih igara, predstavnikom Poljske. U finalnom meču sam izgubio od reprezentativca Ukrajine. Svi mečevi su zadovoljili kriterije, to su bili dobri nastupi od prvog do zadnjeg meča, mada mislim da zadnji meč nije bio baš kako treba jer se nakupilo dosta povreda. Zadovoljni smo, jer ovo je meni prvo Svjetsko seniorsko prvenstvo. Trener je zadovoljan, ja sam zadovoljan. Srebreno je veliki vjetar u leđa za dalji rad i napredovanja”, kazao je Krnjić, naglašavajuci da već od naredne sedmice startaju sa redovnim treninzima i nastupima na državnim i međunarodnim turnirima.

Svjetski prvak u low kick kategoriji do 91 kg, Zeničanin, Bahrudin Mahmić, kazao je da su pripreme za Svjetsko prvenstvo, započele u Splitu, te da je istim pristupio slomljenog prsta, ali da se na kraju ipak uspio pripremiti i za najteže borbe, ali i najbolji plasman: “Naše pripreme su bile suvišne, nije bilo potrebe da se priča da li će se održati ili ne. Ipak smo otišli u Split i odradili smo te pripreme, a ja sam ih radio sa slomljenim prstom”, ističe Mahmić, te naglašava da zahvalnost pridaje treneru Huseinu Selimoviću.

“Pobijedio sam Poljaka knock outom u drugoj rundi. Polufinlani meč mi je predao Hrvat, a finale sam boksao sa predstavnikom Srbije Bojanom Džepinom i s njim sam boksao pet puta, a trenutni skor je 4:1 za mene i nadam se da će biti opet u moju korist”, rekao je svjetski prvak u WAKO kickboksu Bahrudin Mahmić, naglašavajući da ovaj uspjeh i ova medalja otvara vrata za profesionalne borbe za koje se nada da će ih biti u budućnosti.

Bahrudin Mahmić, na zlatni tron vratio se nakon prethodno  osvojene srebrene medalje 2011. godine, te postao svjetski prvak u low kick kategoriji do 91 kg.

Husein Selimović, trener KBV ‘Isak’ je jedan od pomoćnik u reprezentaciji BiH u boksu, na današnjoj konferenciji za medije, istakao je da je na takmičenju u Budimpešti učestvovalo više od 1.300 takmičara iz 60 zemalja svijeta, te da i pored problema koje su imali po pitanju finansija, najvažnije od svega je da je zlato stiglo u Zenicu i u Bosnu i Hercegovinu: “Došli smo na evropsko, juniorsko, balkanko i svjetsko prvenstvo bez ičije pomoći od strane vlasti, a na balkanskom smo imali tri zlatne medalje. Zakasnili smo dan sa aplikacijom za prijavu takmičara u Kantonu, pa su nas skinuli, iako smo do tada imali jednokratnu pomoć. Ja nisam uspio doći ni do koga od predstavnika vlasti, pokušavao sam na sve načine. Sada meni ne treba ništa. Njima njihovo, nama naše. Za profesionalni meč nam treba od 20.000 do 25 hiljada KM, pa ćemo vidjeti da li se neki profesionalni meč može održati, jer je sve stvar novaca. Ako uspijemo skupiti ta sredstva uradit ćemo. Mislim da u Evropi ne postoji neki klub koji je na prvenstvo došao na ovaj način i osvojio zlato, i ako ima to je jedan ili dva kluba”, na kraju je dodao trener Husein Selimović.

Medijima u press centru ispred KBV “Isak” obratio se i Refik Begić, te istakao da se za naredni period i naredne borbe nada pomoći i podršci vlasti: “Mislim da će se poslije ovih naših vrhunskih rezultata potruditi da nam pomognu da nam neku podršku daju, mada se mi uvijek snalazimo i uvijek se ode na to takmičenje, jer imamo mnogo prijatelja koji nam finansijski pomažu, kao i ja sam što pomažem”, dodao je Begić.

Bh. reprezentaciju na SP sačinjavalo 15 takmičara iz 12 klubova, a pored selektora Salke Zildžića, našem timu bili su treneri Husein Selimović, Veselin Đuričić, Redžep Halilović i Draženko Ninić, te predstavnici Kickboksing saveza BiH, generalni sekretar Muhamed Šabanović i predsjednik saveza Dragutin Papović.
Tntportal.ba