Home » Nakon tri mjeseca probijena i lijeva cijev tunela Vranduk

Nakon tri mjeseca probijena i lijeva cijev tunela Vranduk

Na poddionici Vranduk – Ponirak probijena je i lijeva cijev tunela Vranduk, u dužini od 380 metara, saopćeno je iz Autocesta Federacije Bosne i Hercegovine.

Ovaj dvocijevni tunel rađen je po novoj austrijskoj tunelskoj metodi (NATM), a izvođač radova je konzorcij Azvirt L.L.C iz Azerbajdžana i Hering d.d. Široki Brijeg, dok nadzor nad izvođenjem radova obavlja konzorcij DRI upravljanje investicijama d.o.o. Slovenija – DIVEL d.o.o. Sarajevo.

Poddionica Vranduk – Ponirak je dio dionice Poprikuše – Zenica sjever (Donja Gračanica) koja se na sjeveru nastavlja na poddionicu Nemila – Vranduk i na jugu na poddionicu Ponirak – Vraca, a ukupna dužina poddionice prema projektu iznosi 5,3 kilometara.

Od objekata na trasi se izdvajaju mostovi Vranduk 1 i Vranduk 2, koji se izvode tehnologijom konzolne gradnje i tunel Vranduk, te tri manja vijadukta.

Specifičnost trase je tlocrtno i visinski razdvojen lijevi i desni kolnik autoceste zbog činjenice da se autocesta proteže kroz jako strme padine. Autocesta se nalazi u većem dijelu u zasjeku zbog čega je isprojektovan značajan broj visokih potpornih zidova koji će se raditi tehnologijom armirane zemlje.

Sredstva za izgradnju osigurana su putem OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID).