Home » Narednih mjeseci prodaja Mercatorovih centara u BiH

Narednih mjeseci prodaja Mercatorovih centara u BiH

Beogradska kancelarija američkog savjetnika za nekretnine – CBRE uspješno je savjetovala Mercator u procesu prodaje 10 tržnih centara u Sloveniji, ukupne vrijednosti 116,6 miliona eura.

Riječ je o procesu „prodaj pa zakupi“, s obzirom da će Mercator zakupiti dijelove svakog centra kojeg je prodao za poslovanje svojih supermarketa.

Po istom modelu je najavljena i prodaja najvećih Mercatorovih tržnih cenata u BiH, sada iz CBRE-a najavljuju da će se to desiti u narednih nekoliko mjeseci.

Mercator je najavio prodaju ukupno 17 objekata u Sloveniji, Hrvatskoj i BiIH (uključujući 10 već prodatih u Sloveniji).

Uroš Grujić iz CBRE-a naveo je da ovaj dogovor predstavlja još jedan dokaz povećanja interesovanja investitora u regionu.

  Proizvođači zadovoljni prinosom: Vrhunskog domaćeg meda će biti u izobilju, problem bi mogle biti cijene

“Ponosni smo što smo bili savjetnici Mercator Grupe u ovako značajnom sporazumu. Slovenija je veoma važno tržište za CBRE, budući da se ona smatra najpozitivnijim tržištem od svih zemalja jugoistočne Evrope koje pokrivamo. S obzirom na veličinu portfolija, ovo je bio vrlo složen dogovor. Nadamo da ćemo u narednih nekoliko meseci zatvoriti i prodaju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini”, rekao je Grujić.

Inače, Mercator je ranije prodao centar u Beogradu krajem 2017. godine.

Sadašnja prodaja 10 centara u Sloveniji austrijskoj kompaniji Supernova dio je Mercatorovog projekta monetizacije, kojim nastoji smanjiti dug grupe, ali i doprinijeti njenom dugoročnom razvoju.

SeeBiz