Home » Nastavak akcije “Zip” na području Kladnja, uhapšena jedna osoba

Nastavak akcije “Zip” na području Kladnja, uhapšena jedna osoba

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u utorak su, u nastavku operativne akcije „Zip“ na području Kladnja uhasili jednu osobu, koja je sprovedena u prostorije SIPA-e, gdje je nad njom izvršena kriminalistička obrada i ispitivanje u svojstvu osumnjičenog. O daljem statusu navedenog lica će se u zakonoskom roku odrediti postupajući tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Hapšenje je izvršeno po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i uz nadzor Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog postojanja osnova sumnje da je uhapšenik počinio krivična djela organizovani kriminal u vezi s krivičnim djelima krijumčarenje lica, organizovanje grupe ili udruženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje migranata propisana Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine.

Policijski službenici SIPA-e su 6. februara realizovali operativnu akciju ‘Zip’ u kojoj je uhapšeno devet osoba.

Akcija ‘Zip’ je rezultat višemjesečne provedene istrage u saradnji sa policijskim službenicima MUP-a Republike Hrvatske, uz podršku Europola, kada je zadokumentovano krijumčarenje oko 70 osoba državljana Republike Turske iz Bosne i Hercegovinu u Republiku Hrvatsku, te dalje u zemlje Evropske unije. Krijumčarenje je vršeno na način da su osobe prevožene skrivene u kamionima sa teritorije Bosne i Hercegovine na područje Republike Hrvatske, navodi se u saopćenuju iz SIPA-e.

Tags