Home » Nastavnik koji je pretukao učenike u Kiseljaku pod nadzorom ljekara

Nastavnik koji je pretukao učenike u Kiseljaku pod nadzorom ljekara

Svih šest učenika osmog razreda koji su u četvrtak povrijeđani kada je nastavnik matematike i fizike Mujo Bajić (47) razbacao stolove u učionici Osnovne škole “Kiseljak 1” u mjestu Gromiljak, općina Kiseljak, pušteni su na kućno liječenje, potvrđeno je u petak iz policije.

Istovremeno, iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Nezavisnim su kazali da pozitivni propisi i zakoni neće dopustiti tom prosvjetnom radniku, koji je bolestan, da se vrati u školu.

“Kada je riječ o konkretnom slučaju, u suradnji sa lokalnim Centrom za socijalni rad, do sada je ispitan veći broj svjedoka i protiv nastavnika će najvjerovatnije biti podnesen izvještaj za nanošenje lakših tjelesnih povreda”, rekao je izvor blizak MUP-u SBK.

U policiji su kazali kako je nasilni nastavnik pod nadzorom liječnika, te su utvrdili da se trenutno nalazi na liječenju u Sarajevu. Katica Čerkez, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, rekla je da je u petak saznala za nemili događaj.

“Nastavnik je odveden, pritvoren i, koliko znam, upućen na liječenje. Sigurno, pozitivni propisi i Zakon o osnovnom školstvu, te pravnilnici, neće dopustiti čovjeku koji je prije svega bolestan da opet radi u školi”, naglasila je Čerkez.

Ona je izrazila žaljenje što je do ovakvog incidenta došlo, te naglasila da je neophodno učiniti sve i biti oprezniji da se tako nešto više ne dogodi.

Iz Kantonalnog tužiteljstva SBK nisu mogli saopćiti više detalja, osim što su potvrdili da je nadležni tužitelj upoznat sa ovim incidentom.

“Policija obavlja svoj dio posla i nije nam dostavljen službeni izvještaj, a kada bude dostavljen, Tužiteljstvo će donijeti odluku”, kazali su u Kantonalnog tužiteljstva SBK.

Nermin Merhemić, direktor škole, potvrdio je da se problematični nastavnik još 2005. počeo čudno ponašati.

“Mi smo ga poslali na liječenje, koje je trajalo nekoliko godina, i u tom periodu nije radio u školi. Međutim, u januaru ove godine iz Instituta za invalidnost došlo je rješenje kojim se ukida njegova invalidnost i procjenjuje se da je Bajić sposoban za rad s djecom”, izjavio je Merhemić.

Pomahnitali nastavnik je u četvrtak najprije neprimjereno gledao jednu od učenica osmog razreda i upućivao joj uvredljive komentare, te je u jednom trenutku počeo šutati klupe u učionici.

Bajić, koji boluje od PTSP-a i depresije, ranije je na Facebooku napisao da ga prate te je zaprijetio da bi mogao postati “ubica sa umišljajem”, a objavljivao je na društvenim mrežama i da je satima masturbirao.

Fokus