Home » NATO ministri se sastali u Bukureštu, na dnevnom redu i BiH

NATO ministri se sastali u Bukureštu, na dnevnom redu i BiH

NATO ministri sastali su se danas na samitu u Bukureštu, a posebnu pažnju su posvetili zemljama koje su, kako se navodi, uzdrmane ruskom invazijom na Ukrajinu – Bosnu i Hercegovinu, Gruziju i Moldaviju.

Sastanku su prisustvovali i ministri vanjskih poslova triju zemalja, uključujući ministricu vanjskih poslova BiH Biseru Turković, a razgovaralo se o načinima putem kojih bi NATO savez pomogao pogođenim zemljama, budući da su zbog rata u Ukrajini izložene političkoj, energetskoj i teritorijalnoj neizvjesnosti, prenose strane agencije.

Kako javlja AP, BiH već dugo razara politička nestabilnost, a jedan od entiteta, Republika Srpska, dodatno je uzdrmana protestima prošlog mjeseca nakon što su neki glasači ustvrdili da je “proruski lider bh. Srba lažirao izbore.” u tom dijelu BiH.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković izjavila je da u njenoj zemlji, koja je nakon izbora u procesu formiranja vlade, postoji “velika zabrinutost za budućnost”.

– Imamo opunomoćenike, ili smo imali opunomoćenike, u našoj vladi, ruske opunomoćenike. Dakle, podjela u zemlji je duboka i nadamo se da ćemo je uspjeti prevladati. Prisustvo NATO-a je izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu jer je to garant naše sigurnosti – naglasila je tokom sastanka.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra rekao je da sastanak ima za cilj osigurati “više sigurnosti i zaštite na europskom kontinentu”.

Češki ministar vanjskih poslova Jan Lipavsky rekao je novinarima da je važno ne dopustiti da postoji “siva zona, koju će preuzeti druge sile”.

Kada je u pitanju proširenje saveza, istaknuto je kako se stvari kreću u pozitivnom smjeru. Švedski ministar vanjskih poslova Tobias Billstrom rekao je da su on i njegove kolege iz Finske i Turske održali “vrlo dobar” sastanak s ciljem deblokiranja turskog protivljenja ulasku njegove zemlje u NATO.

Billstrom je rekao da planira uskoro otputovati u Ankaru na daljnje razgovore.

Inače, u izjavi koju su dan ranije usuglasili ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a, između ostalog se pozdravlja prisustvo ministara vanjskih poslova BiH, Gruzije i Moldavije sastanku, “dok NATO jača svoju prilagođenu podršku izgradnji integriteta i otpornosti, razvoju sposobnosti i održavanju njihove političke nezavisnosti”.

– Čvrsto stojimo iza naše predanosti politici otvorenih vrata Alijanse. Ponovno potvrđujemo odluke koje smo donijeli na summitu u Bukureštu 2008. i sve kasnije odluke u vezi s Gruzijom i Ukrajinom – dodaje se u izjavi.