Home » Nedostatak radne snage hronični problem: Hrvati krenuli u “lov” na sezonce iz BiH

Nedostatak radne snage hronični problem: Hrvati krenuli u “lov” na sezonce iz BiH

Nedostatak radne snage – Iako je potpuna nepoznanica kako će zbog pandemije izgledati predstojeća turistička sezona, ipak su iz susjedne Hrvatske već, čini se, kao nikad do sad, krenuli “u lov” na sezonske radnike u BiH, piše portal avaz.ba.

Tako naši susjedi traže sve – od kuhara specijalista, do pomoćnih kuhara, mesara, konobara, šankera, barmena, sobarica, spremačica, kućnih majstora, animatora, spasilaca na bazenu i plaži…

Nedostatak radne snage za sezonske poslove u ugostiteljsko-turističkom sektoru hronični je problem u Hrvatskoj, a poslodavci budućim uposlenicima nude besplatan smještaj i plaće, koje se, prema dosadašnjim informacijama, kreću od 1.000 do 2.500 eura za kuhare.

I dok su prethodnih godina iskustva sezonaca iz Hercegovine bila različita, dotle su u Udruženju ugostiteljskih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona svjesni činjenice da će brojni pokušati u Hrvatskoj pronaći bolje uvjete za rad.

  Halilbegović: Cijena goriva na pumpama pada, ali to bi mogao biti loš znak

Emir Veledar, predsjednik Udruženja i konobar s višedecenijskim iskustvom, podsjeća da su u nekoliko navrata organizirali tromjesečne edukacije za zanimanja konobar i kuhar, kroz koje je prošlo na desetine mladića i djevojaka, a upravo s ciljem učenja osnova tih poslova.

– Svjesni smo da poslodavci iz Hrvatske odvlače našu radnu snagu, usljed čega su naši ugostitelji i hotelijeri na gubitku – kaže nam Veledar.

Ukupno 3.840 kuhara je na birou rada. Zanimljivo, najviše ih je u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.