Home » Neki bi dali život za svog vlasnika: Ovo je 8 najodanijih pasmina pasa na svijetu

Neki bi dali život za svog vlasnika: Ovo je 8 najodanijih pasmina pasa na svijetu

Pas Hachiko koji je svog preminulog vlasnika čekao čak devet godina poslije njegove iznenadne smrti, pravi je primjer toga koliko psi mogu biti odani. Vjernost i odanost psa su nešto posebno i stvaraju neraskidivu vezu između vlasnika i njegovog četveronožnog ljubimca.

Međutim, neke pasmine pasa su odanije od drugih. Lojalni psi mogu se radovati svakom novom poznanstvu i jako dobro prihvatiti nove ljude u svom životu, no zna se kome je upućeno najviše ljubavi i koga se sluša. Neki od njih branit će vlasnika i vlastitim životom. U nastavku donosimo popis 10 najodanijih pasmina i njihovih kvaliteta.

Akita inu – već smo spomenuli psa Hachika po kojem je snimljen i popularni film te je postao poznat kao najodaniji pas svih vremena, kao i njihova pasmina. Oni su zapravo radni psi uzgojeni u Japanu, a znalci ih opisuju kao pse dostojanstvenog i hrabrog temperamenta. Akita je pun ljubavi, ali i poštovanja za najbliže ljude u svojem životu. On je zabavan prijatelj kad ga se socijalizira i trenira kako treba, iako ponekad znaju biti i tvrdoglavi.

Bigl – pripadnici ove pasmine vrlo su popularni obiteljski psi. Svjetsko udruženje uzgajivača pasa opisuje ih kao “izvanredne lovačke pse i lojalne prijatelje”. Kako su uzgajani za lov u čoporu, beaglovi vole društvo i ljudi i drugih pasa. Beagle će “pratiti svoj nos” bilo gdje, čak i kad mu se naredi nešto drugo. No, oni se ipak tokom vremena jako povežu sa svojim “ljudskim čoporom”. Njima je uvijek potrebno društvo, bilo ljudsko ili pseće. Uz minimalnu socijalizaciju beagleove se lako nauče da budu nježni s djecom i drugim psima.

Chihuahua – mali je pas velike osobnosti i zaista je odan prijatelj. Kako su puni želje da zadovolje vlasnika, nije im potreban poseban trening. Oni su najsitnija pasmina, poneki teže ispod dva kilograma. Mogu se jako razlikovati po temperamentu, ali svi primjerci ove pasmine posve su odani ljudima koje vole i gutaju njihovu pažnju, svu koju mogu dobiti. Neki pripadnici ove pasmine stekli su reputaciju kao divlji i zločesti prema nepoznatim ljudima, no to je vjerojatno upravo posljedica njihove silne odanosti svojem vlasniku.

Jazavčar – oni su odavno poznati ne samo kao jedna od najodanijih pasmina, već i najzabavnijih. Jazavčari su živahni psi, prijateljski nastrojeni, s veoma izraženim osjetom mirisa. Veoma su inteligentni pa im je često dosadno ako im se vlasnik ne posvećuje dovoljno. Iako su zapravo neovisni, pridružit će se rado svim aktivnostima svoje obitelji. Vole ih svi koji su upoznali njihov živahni karakter, inteligenciju, lovački instinkt i odanost ljudima s kojima žive.

Doberman – kad je doberman iz dobrog legla i pravilno dresiran, on je pravi prijatelj i čuvar. Te inteligentne pse lako je dresirati i zato su često dio vojnih ili policijskih jedinica. Oni vole svoje vlasnike, naročito one koji im omogućuju puno aktivnosti i pustolovina u prirodi. Njihova odanost ljudima ne svodi se samo na njihovog vlasnika (kao što ih bije glas), oni vole ljude općenito i zato su kroz povijest tako omiljeni.

Njemački ovčar – svjetsko udruženje uzgajivača pasa njemačke ovčare naziva “pasminom koju upravo obožavaju pravi ljubitelji pasa”. Stekli su reputaciju izuzetne inteligencije i plemenitog temperamenta. Neće se nikada navići na miran život u kući, na kauču. Potrebno im je jako puno fizičke aktivnosti pa čak i mentalnih izazova tokom dana. Oni će svaki zadani posao obaviti savršeno, bilo da se radi o policijskom poslu ili poslu psa vodiča, člana gorske službe spašavanja ili čak takmičara u sportskim igrama za pse. Oni su doista vjerni prijatelji. No, potrebno im je vrijeme da nekoga zavole, ali jednom kad su osobu zavoljeli, postaju ekstremno odani.

Jorkširski terijer – odani pas snažnog temperamenta. Jorkširski terijeri su hrabri, odlučni, znatiželjni i puni energije. Oni su odlični prijatelji, bez obzira živi li njihov vlasnik u malom stanu ili velikoj kući s vrtom. Ovi terijeri neprestano iščekuju pustolovine pa zato ponekad naprave i neke nepodopštine. Od svog vlasnika traže puno pažnje, ne vole ostati sami u kući na duže vrijeme. Obično se dobro slažu s ostalim psima ili čak mačkama u kući. Njihova odanost doista je bezgranična.

Bernardinac – ovi divovski psi su jedna od najpopularnijih pasmina upravo jer su prijateljski nastrojeni prema ljudima i veoma strpljivi. Ako ih se zarana trenira da budu lojalni i poslušni, bernardinci postaju savršeni kućni ljubimci za obitelji s djecom. Potrebno je pažljivo izabrati leglo jer su skloni genetskim bolestima. Čim se ovaj pas dovede kući, potrebno ga je odmah ozbiljno dresirati i socijalizirati.