Home » Neravnopravan položaj javnih i privatnih preduzeća: Među prvih 10 dužnika nema nijednog privatnika

Neravnopravan položaj javnih i privatnih preduzeća: Među prvih 10 dužnika nema nijednog privatnika

Vlada FBiH prekomjernim zapošljavanjem u javnim preduzećima i namirivanjem njihovih dugovanja za doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje kupuje socijalni mir i glasove na izborima, tvrde iz Udruženja poslodavaca (UP) FBiH.

Poslodavci upozoravaju na neravnopravan tretman javnih i privatnih preduzeća na štetu privatnih. Sistemski riješiti – Godinama smo svjesni lošeg rukovođenja i upravljanja u dijelu preduzeća u državnom i većinski državnom vlasništvu, koje rezultira milionskim dugovanjima za poreze i doprinose, pri čemu nema sankcija. A ako privatne kompanije kasne ili ne uplaćuju poreze i doprinose, to redovno vodi inspekcijskom nadzoru, plaćanju zateznih kamata na dugovanja, često stečaju i sudskom procesu protiv vlasnika – naglašavaju poslodavci. Dodaju kako je Vlada FBiH, naprimjer, samo u budžetu FBiH za ovu godinu u svrhu subvencija javnim preduzećima za uplatu doprinosa za PIO izdvojila 1,5 miliona KM. – Tako se novcem uzetim od poreznih obveznika kupuje socijalni mir, plaća nerad i nemar menadžera i upravljačkih struktura u koje se imenuju podobni, a ne sposobni – ističu dalje te, između ostaloga, podsjećaju i da na spisku najvećih dužnika za poreze, doprinose, naknade i druge takse među prvih deset kompanija koje budžetu FBiH duguju stotine miliona nema nijedne privatne kompanije, dok je dug javnih kompanija po ovom osnovu iz dana u dan sve veći. Poslodavci traže da se sistemski riješi pitanje dugovanja javnih preduzeća i omogući ravnopravan tretman svih.

Petar Ćorluka, vlasnik jedne od najvećih bh. kompanija „Violeta“, kazao je za „Avaz“ da kao poslodavac podržava stav Udruženja. – Strašno je ovo što se radi na tržištu u FBiH. Početne postavke svakog sistema trebale bi biti ravnopravnost i transparentnost. Svi zakoni trebali bi vrijediti za sve isto, ali očito je da se jednima tolerira, a drugima ne, i to je, u najmanju ruku, nekorektno. Ovo što radi Vlada FBiH je demotivirajuće za rad privatnih kompanija i za razvoj privatnog sektora. Ovdje se toleriraju nerad i neznanje – kazao je Ćorluka. Ćorluka: Nekorektan odnos Deset javnih preduzeća s najvećim dugom Prema podacima Porezne uprave FBiH zaključno sa 31. martom ove godine, među deset kompanija koje najviše duguju za porez, doprinose, takse i drugo su:

– „Željeznice FBiH“ – 192.605.746 KM.  – GRAS – 126.585.624 KM                      – EPBiH – 120.291.931 KM                   – RMU Zenica – 103.990.365 KM          – RMU Kakanj – 79.463.238 KM – “Hidrogradnja” – 72.211.868 KM – Rudnik Breza – 64.734.230 KM – Sveučilišna klinička bolnica Mostar – 56.841.393 KM – „Željezara“ Zenica – 50.806.471 KM – “Agrokomerc” – 40.269.741 KM.

Avaz.ba